Traže milione za otetog Srbina!

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže milione za otetog Srbina!

Među 24 člana posade otetog grčkog tankera „MV Polar" nalaze se i jedan pomorac iz Srbije i trojica iz Crne Gore, pirati traže otkup od više miliona dolara!

Jedan pomorac iz Srbije i tri iz Crne Gore nalaze se među 24 člana posade grčkog tankera „MV Polar", koji su prošlog vikenda oteli somalijski pirati! Gusari, kako saznaje Preš, za oslobađanje talaca traže više miliona dolara, a pregovore sa njima vode grčki brodovlasnici iz kompanije „Paradajs navigejšen" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i agenti britanske osiguravajuće kuće „Lojd". Predstavnici srpskih vlasti za sada nisu uključeni u operaciju spasavanja otetih mornara.

Imena otetih srpskih i crnogorskih pomoraca iz bezbednosnih razloga drže se u strogoj tajnosti, a juče je samo objavljeno da su svi taoci živi i zdravi o čemu su obaveštene njihove porodice. Kako saznajemo, srpski i crnogorski pomorci su posao na grčkom tankeru našli posredstvom firme „Hemosan" iz Bara.

Imaju hrane i vode

Direktor „Hemosana" Zoran Nikitović kaže za Preš da su u toku pregovori između predstavnika grčke kompanije i otmičara o otkupu broda sa 24 člana posade.

- Svi članovi posade su živi i zdravi, što je u ovom trenutku najbitnije. Oni imaju dovoljno vode i hrane za narednih mesec dana. Imena jednog srpskog i trojice crnogorskih državljana i trenutnu lokaciju broda ne možemo da vam kažemo, jer to zahtevaju međunarodne bezbednosne procedure, kako ne bi bili ugroženi njihovi životi. Zasad su o svim detaljima obaveštene samo porodice pomoraca sa kojima smo u stalnom kontaktu - kaže Nikitović za Preš. Na naše pitanje da li ima informacija kako su porodice naših pomoraca primile vest o otmici, on kaže:

- Dobro se nose sa celom situacijom, u kojoj su se našli njihovi najbliži. Svi su uvereni da će se ova otmica na kraju završiti dobro po otete pomorce. U ovom trenutku grčka kompanija koja ja vlasnik broda, u saradnji sa osiguravajućom kompanijom čini sve da što pre otkupi brod i da se članovi posade nađu na sigurnom - objašnjava Nikitović.

Naš sagovornik objašnjava da njegova firma posreduje u zapošljavanju pomoraca iz Crne Gore i Srbije, koji traže posao u inostranim kompanijama.

- To uglavnom funkcioniše tako što nam se neko obrati, a mi posle kompanijama ponudimo članove posade. Mogu da kažem da u Crnoj Gori i Srbiji imamo izuzetno dobre pomorce, koji su jako cenjeni svetu...

Ni u grčkom „Paradajs navigejšenu" nisu želeli da otkrivaju imena članova posade, takođe to objašnjavajući bezbednosnim razlozima. Kompanija se samo oglasila saopštenjem u kome je potvrđeno da je njihov tanker sa naftom otet u subotu, na mestu udaljenom 600 nautičkih milja od ostrva Sokotra u Indijskom okeanu.

- Brod su napala dva čamca, a zatim su naoružani gusari zauzeli tanker. O otmici su odmah obaveštene nadležne vlasti, uključujući i antipiratske koordinacione snage „EU Nejfor" i agencije koje su posredovale prilikom zapošljavanja otetih pomoraca. Činimo sve kako bi oteti pomorci bili sigurni i brzo oslobođeni - saopštila je grčka kompanija.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Mornarima koje su oteli pirati savetovano da ne pružaju otpor

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 01:15

Mornar iz Srbije kojeg su somalijski pirati zarobili u subotu ujutru u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu zajedno sa još 23 člana posade tankera “Polar” mogao bi do kraja nedelje da bude na slobodi, izjavio je za “Blic” Zoran Nikitović, vlasnik agencije “Hemosan rsd šip menadžment”,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.