Mornarima koje su oteli pirati savetovano da ne  pružaju otpor

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mornarima koje su oteli pirati savetovano da ne pružaju otpor

Mornar iz Srbije kojeg su somalijski pirati zarobili u subotu ujutru u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu zajedno sa još 23 člana posade tankera “Polar” mogao bi do kraja nedelje da bude na slobodi, izjavio je za “Blic” Zoran Nikitović, vlasnik agencije “Hemosan rsd šip menadžment”, koja je i zaposlila mornara iz Srbije.

- Pregovori su u toku i svako nagađanje o visini otkupa može samo da ih oteža. U pregovorima s piratima učestvuje jedna velika osiguravajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuća, kojoj to nije prvi put da radi. Dosadašnja praksa nam govori da ovakvi pregovori traju do nedelju dana i ja se nadam da će naši ljudi biti na slobodi do kraja nedelje. Nemam razloga da ne verujem u to - rekao je Nikitović za "Blic”.

Prema njegovim rečima, praksa je da otkup plaćaju osiguravajuće kuće kod kojih je osiguran oteti brod. On nije želeo da otkrije koja osiguravajuća kuća učestvuje u pregovorima sa piratima koji su oteli srpskog državljanina, ali je rekao da "im ovo nije prvi put da pregovaraju s piratima”, kao i da je uveren u uspeh celog pregovaračkog procesa.

- To je kritično područje, svaka brodska kompanija koja se odluči da pošalje brod u te vode suočava se sa rizikom da ih pirati napadnu, pa osiguraju brodove. Važno mi je da se naši momci što pre vrate. Verujem da će sve biti u redu. Pirati nisu ni pipnuli tovar na brodu, njima je važan samo novac - kaže Nikitović.

Nikitović kaže i da su mornari dobili instrukcije da budu kooperativni, da se ne suprotstavljaju somalijskim piratima, kao i da ih niko od pirata nije uznemiravao.

- Svi članovi posade su dobro, imaju dovoljno hrane i vode - dodao je on.

Nikitović nije želeo da otkrije identitet otetog srpskog mornara zbog njegove bezbednosti. On dodaje da oteti državljanin Srbije ima iskustva na brodu.

- Već nekoliko puta nalazio je posao na brodovima preko moje agencije - kaže Nikitović.

I Janko Milutin, predstavnik kotorskog Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, očekuje da agenti grčke kompanije "Paradise navigation SA” ubrzo postignu dogovor o oslobađanju pomoraca.

- Dobro je i prava je sreća da je "Paradise navigation SA” ugledna grčka kompanija za koju se sa sigurnošću može reći da ima iza sebe odličnu osiguravajuću kompaniju. Mislim da će se, kao što je to najčešće bio slučaj i do sada, piratima dati ono što traže - kazao je Milutin za Radio Kotor.

Tanker "Polar” prevozio je tovar sa više od 72.000 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur kada su ga u subotu u 4.30 sati po lokalnom vremenu, na 1.100 kilometara istočno od ostrva Sokotra u Indijskom okeanu, presrela dva čamca sa piratima. Na tankeru su, pored mornara iz Srbije, bila i tri državljanina Crne Gore. Mornar iz Srbije se ukrcao pre dve nedelje u Baru i odatle su nastavili put ka Singapuru koji je prekinut otmicom.

Više od milion potpisa mornara u UN

Saša Milošević, predsednik Sindikata pomoraca i lučkih radnika Crne Gore i član uprave Međunarodnog sindikata pomoraca (ITF), kaže da je ITF skupio više od million potpisa, od čega više od 1.300 u Crnoj Gori, koji bi trebalo da nateraju međunarodnu zajednicu da se što efikasnije odupre savremenom gusarenju koje nanosi ogromnu štetu pomorcima i pomorskoj privredi. "Potpisi su nedavno predati Ujedinjenim nacijama, a takođe i Evropskoj uniji”, kazao je Milošević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.