Tekst Mikisa Teodorakisa koji je podigao prašinu u Grčkoj

Izvor: B92, 29.Mar.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekst Mikisa Teodorakisa koji je "podigao prašinu" u Grčkoj

Najveći grčki kompozitor Mikis Teodorakis objavio je tekst na svojoj internet-stranici u kojem još jednom apeluje na Grke da batale „varvarske“ običaje za Uskrs i uzdrže se od jagnjetine sa ražnja i ubijanja nevinih životinja po završetku uskršnjeg posta. Kako naglašava, ovakvo ponašanje društva je „sepsa“ koja se kamuflira pod etiketom "patriotizma“.

Njegov tekst vam prenosimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u celosti:

“Bliži se Uskrs. Bliži se dan nemilosrdnog klanja nevinih životinja zbog jednog varvarskog običaja koji bi trebalo odavno da je zastareo.

Naravno, ovo je samo jedan aspekat čitave teme.

Svakog dana čitamo sve više vesti o zlostavljanju životinja, incidentima koje mislimo da ne mogu počiniti ljudi, a zapravo mnogo puta ih počine i to mladi ljudi.

Šta to znači za naše društvo? Šta drugo osim sepse koja je zarazila sve delove društva?

Država je potpuno odsutna. Iako bi trebalo da bude prisutna, ne samo represivna, potrebno je pre svega obezbeđivanje edukacije od ranog detinjsta. Ako, naravno, zaista želimo da se rešimo ovog ’nacionalnog srama’ jednom zauvek.

Tako, sva težina ponovo pada na ’grčki patriotizam’.

Naravno, niko od odgovornih ne govori o masovnom klanju životinja posle Uskrsa (što bi inače trebalo da bude glavna tema), o eksperimentima, o katastrofi koju izaziva čovek po svoju okolinu.

Nije od koristi da radimo ono što ne razumemo. Ako počnemo da menjamo sami sebe onda bi trebalo ujedno da se borimo da se promeni ova neprihvatljiva situacija oko nas.

Vreme je da učinimo nešto. Vreme je da prestanemo da se stidimo što smo ljudi“, zaključio je u svom tekstu.
Pogledaj vesti o: Uskrs,   Uskršnji post

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.