Uskrs
Uskrs

Uskrs ili Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji proslavlja povratak Isusa u život, tačnije njegovo vaskrsenje.
Ovo je pokretni praznik, i uvek se slavi u nedelju, između 4 aprila i 8 maja.
Za ovaj dan je vezan još jedan praznik Veliki petak, kada je Isus razapet na Golgoti. Uskrs je najstariji hrišćanski praznik. Priprema za proslavu ovog radosnog praznika počinje na Veliki četvrtak, dan pričešća a nastavlja se na Veliki petak. Na taj dan je prema verovanju Isus odveden kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji je narodu ostavio da bira da li žele da spasu Isusa ili Varavu, osuđenika na smrt, zbog pobune, pljačke i ubistva. Na veliki petak i veliku subotu se farbaju uskršnja jaja, i to najviše u crvenu boju, koja je simbol Isusove krvi, ali je i simbol veselja i radosti. Prvo crveno jaje koje se ofarba se zove čuvarkuća i ono se ostavlja po strani da čuva kuću, do narednog Uskrsa.

Ostala jaja se boje na razne načine, dosta vernika farba 33 uskršnja jaja, koja treba da simbolizuje broj godina koje je imao Isus kada je razapet.
Uskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju sa rečima Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse, i taj pozdrav koriste sve do Spasovdana, koji se slavi 40 dana, nakon Uskrsa.
Običaji su nešto što smo nasledili od naših starih, i zato se mi držimo njih.

Sve se to radi u ime zdravlja i sreće do narednog Uskrsa. Ono najbitnije na Uskrs jesu farbana jaja. Nekada su se jaja stavljala u čarape ili krpe, i dodavala bi se lukovina i tako bi jaja bila ukrašena različitim figurama.

Takođe se dodaje maslačak, i travke, detelina, za ovaj praznik se sprema velika trpeza, a na stolu se nađe supa, sarma, šunka i razni kolači. Na stolu posebno mesto zauzima lepa činija sa uskršnjim jajima. Prvo jaje čuvarkuća se čuva do narednog Uskrsa. Zatim, domaćin uzima prvo jaje iz činije i kuca se sa ostalim ukućanima. Tome se najviše raduju deca koja na to gledaju kao na neku vrstu takmičenja.

Bitno je da se pre trpeze pojede kuvano jaje, a tek onda sve što sledi. Za ovaj dan se mese posebni hlebovi sa celim jajetom, koji se zovu kovržanjak ili kolut, i oni se razmenjuju sa prijateljima. Običaj koji deca vole jeste traženje jaja i slatkiša skrivenih po dvorištu. Mališani se raduju i poklonima koje im ostavlja vaskršnji zeka u korpama, koje se pre toga napune travom i biljkama.

Običaji vezani za najradosniji hrišćanski praznik se nastavljaju i posle nedelje, pa se posle prvog ponedeljka posle Uskrsa odlazi na grobove umrlih članova porodice. Tom prilikom se njihovi grobovi pobusaju sa zelenom travom, i to se naziva još i Pobusani ponedeljak ili zadušnice.
Uskršnji dan se širom sveta proslavlja sa najbližim i najdražim ljudima uz bogatu trpezu. Nedelja je sam dan Uskrsa, veoma svečan i veseo dan kada se slavi Isusovo uskrsnuće. Slavi se u porodičnom okruženju uz bogatu trpezu.

Nekada se trpeza sastojala od najboljih domaćih proizvoda sir, kajmak, pršuta, domaće povrće. Danas je najbitnije da to bude svečan ručak, uz obavezna farbana jaja i veliku prazničnu pogaču. Vaskrs predstavlja radostan i svečan dan kada se okupljamo u krugu porodice, prijatelja, dragih i voljenih ljudi, i slavimo u sreći i veselju.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

UBIO OCA NA USKRS, PA TELO BACIO U PODRUM Zločin u Subotici otkriven posle 3 godine, komšinica otkrila: "Posle ubistva otišao kod komšije po jaja!"

Jožefu M. (37) iz Subotice, osumnjičenom da je pre tri godine nakon verbalnog sukoba lopatom ubio oca Jožefa M. u njihovoj porodičnoj kući u ulici Filipa Filipovića u subotičkom...

Izvor: Blic, 14.Jun.2024, 21:24

Detaljnije >>

JOŽEFU (37) ODREĐEN PRITVOR Ubio oca na Uskrs i telo tri godine skrivao u podrumu kuće

Rešenjem Višeg suda u Subotici Jožefu Mičiku, koji je osumnjičen da je pre tri godine lopatom ubio svog oca Jožefa...

Izvor: Blic, 12.Jun.2024, 14:33

Detaljnije >>

SNS poljoprivrednici iz Svirca sad opet protestuju zbog cene krastavaca, proteste za kupus odložili zbog sednice Ujedinjenih nacija

LESKOVAC. A u Leskovcu danas četrdesetak poljoprivrednica, koje su predvodili SNS aktivisti iz Svirca, organizovali na gradskom trgu proteste zbog cene poljoprivrednih proizvoda. Ovi protesti su JUGpressu najvaljivani još pred Uskrs a na pitanje koje smo tada postvaili čoveku koji nas je zvao kako to organizuju proteste ptrotiv odluka Vlade Srbije, koju predvodi SNS čiji su članovi i aktivisti, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o “Otvorenom Balkanu” koji podrazumeva...

Izvor: JUGpress.com, 03.Jun.2024, 18:40

Detaljnije >>

Pripreme za Sabor 8. juna glavna tema razgovora: Oglasio se predsednik Vučić nakon sastanka sa Dodikom! (FOTO)

Prvobitno je veliki srpski sabor najavljen za Uskrs, ali je odložen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio na svom Instagram profilu, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. – Odličan sastanak sa Miloradom Dodikom. Pripreme za Sabor 8. juna osnovna tema...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 25.Maj.2024, 16:36

Detaljnije >>

Stanislav i Maja pred RASKIDOM? Marinkovićeva mu sasula sve u lice: Jako mi smeta njegovo ponašanje Krofak shvatio šta je GLAVNI PROBLEM

Stanislav i Maja pred RASKIDOM? Marinkovićeva mu sasula sve u lice: "Jako mi smeta njegovo ponašanje" Krofak shvatio šta je GLAVNI PROBLEM

Zadrugari su primetili da se njihov odnos promenio nakon Uskrsa. Mnogi u Beloj kući komentarišu da je njihova veza "na klimavim nogama".

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2024, 09:17

Detaljnije >>

Vašar je bio… #Retrovizor

Zorica Marković, estradna i rijaliti umetnica, ne znam je li zapušila nos kad je izvela uskršnji skok u bazen tokom...

Izvor: Istinomer.rs, 15.Maj.2024, 11:58

Detaljnije >>

Manifestacija „Dečji Uskršnji dani“ peti put u Uljmi

Udruženje žena iz Uljme peti put je organizovalo manifestaciju „Dečji Uskršnji dani“. Događaj je bio u centru sela, na platou ispred Mesne zajednice. Pred mnogobrojnim meštanima, članovi KUD-a „Branko Radičević“ iz Uljme, svih uzrasta,...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 13.Maj.2024, 10:42

Detaljnije >>