Uskrs
Uskrs

Uskrs ili Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji proslavlja povratak Isusa u život, tačnije njegovo vaskrsenje.
Ovo je pokretni praznik, i uvek se slavi u nedelju, između 4 aprila i 8 maja.
Za ovaj dan je vezan još jedan praznik Veliki petak, kada je Isus razapet na Golgoti. Uskrs je najstariji hrišćanski praznik. Priprema za proslavu ovog radosnog praznika počinje na Veliki četvrtak, dan pričešća a nastavlja se na Veliki petak. Na taj dan je prema verovanju Isus odveden kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji je narodu ostavio da bira da li žele da spasu Isusa ili Varavu, osuđenika na smrt, zbog pobune, pljačke i ubistva. Na veliki petak i veliku subotu se farbaju uskršnja jaja, i to najviše u crvenu boju, koja je simbol Isusove krvi, ali je i simbol veselja i radosti. Prvo crveno jaje koje se ofarba se zove čuvarkuća i ono se ostavlja po strani da čuva kuću, do narednog Uskrsa.

Ostala jaja se boje na razne načine, dosta vernika farba 33 uskršnja jaja, koja treba da simbolizuje broj godina koje je imao Isus kada je razapet.
Uskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju sa rečima Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse, i taj pozdrav koriste sve do Spasovdana, koji se slavi 40 dana, nakon Uskrsa.
Običaji su nešto što smo nasledili od naših starih, i zato se mi držimo njih.

Sve se to radi u ime zdravlja i sreće do narednog Uskrsa. Ono najbitnije na Uskrs jesu farbana jaja. Nekada su se jaja stavljala u čarape ili krpe, i dodavala bi se lukovina i tako bi jaja bila ukrašena različitim figurama.

Takođe se dodaje maslačak, i travke, detelina, za ovaj praznik se sprema velika trpeza, a na stolu se nađe supa, sarma, šunka i razni kolači. Na stolu posebno mesto zauzima lepa činija sa uskršnjim jajima. Prvo jaje čuvarkuća se čuva do narednog Uskrsa. Zatim, domaćin uzima prvo jaje iz činije i kuca se sa ostalim ukućanima. Tome se najviše raduju deca koja na to gledaju kao na neku vrstu takmičenja.

Bitno je da se pre trpeze pojede kuvano jaje, a tek onda sve što sledi. Za ovaj dan se mese posebni hlebovi sa celim jajetom, koji se zovu kovržanjak ili kolut, i oni se razmenjuju sa prijateljima. Običaj koji deca vole jeste traženje jaja i slatkiša skrivenih po dvorištu. Mališani se raduju i poklonima koje im ostavlja vaskršnji zeka u korpama, koje se pre toga napune travom i biljkama.

Običaji vezani za najradosniji hrišćanski praznik se nastavljaju i posle nedelje, pa se posle prvog ponedeljka posle Uskrsa odlazi na grobove umrlih članova porodice. Tom prilikom se njihovi grobovi pobusaju sa zelenom travom, i to se naziva još i Pobusani ponedeljak ili zadušnice.
Uskršnji dan se širom sveta proslavlja sa najbližim i najdražim ljudima uz bogatu trpezu. Nedelja je sam dan Uskrsa, veoma svečan i veseo dan kada se slavi Isusovo uskrsnuće. Slavi se u porodičnom okruženju uz bogatu trpezu.

Nekada se trpeza sastojala od najboljih domaćih proizvoda sir, kajmak, pršuta, domaće povrće. Danas je najbitnije da to bude svečan ručak, uz obavezna farbana jaja i veliku prazničnu pogaču. Vaskrs predstavlja radostan i svečan dan kada se okupljamo u krugu porodice, prijatelja, dragih i voljenih ljudi, i slavimo u sreći i veselju.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jun.2021, 17:01

Majka djevojčice Nikol pretučene nasmrt puštena na slobodu, javnost ogorčena

Majka djevojčice Nikol, koja je preminula od posljedica zlostavljanja i maltretiranja na Uskrs ove godine, puštena je 16. juna 2021. godine da se brani sa slobode.

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 19.Jun.2021, 08:07

Danas su Zadušnice

Danas su Zadušnice

Danas se širom Srbije, pa i u Vranju, obeležavaju letnje Zadušnice. Od ranog jutra ulice prema Šapranačkom i Bunuševačkom groblju su gotovo zakrčene automobilima. Zadušnice su dan posvećen pokojnima, dan kada se svih njih sećamo i molimo se za njehove duše. Zadušnice su četiri puta u...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Jun.2021, 21:20

Koluvijin saradnik pretio Jeleni Zorić

Koluvijin saradnik pretio Jeleni Zorić

Član vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić zatražio je novu procenu bezbednosti novinarke Jelene Zorić, navodeći da je ove...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 18.Jun.2021

Veran Matić traži novu procenu bezbednosti novinarke Jelene Zorić

Član vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić zatražio je novu procenu bezbednosti novinarke Jelene Zorić, navodeći da je ove godine, na Uskrs, dobila i treću pretnju - od Sergeja Mrđe, drugooptuženog u slučaju Jovanjica, koji se nalazi u bekstvu i na Interpolovoj poternici. "Ministarstvo unutrašnjih...

Detaljnije >>

Izvor: Story, 05.Jun.2021, 11:02

Sve je spremno za veliki dan! Snaja Jelene Bačić blista u belom (FOTO)

Sve je spremno za veliki dan! Snaja Jelene Bačić blista u belom (FOTO)

Sin Jelene Bačić na Uskrs je zaprosio dugogodišnju devojku Antonelu, a ponosna mama i buduća svekrva intimne trenutke sreće podelila...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 20.Maj.2021, 21:35

Ponovo kamenovana kuća porodice Jaćimović u Kosovskoj Vitini

Kancelarija Vlade Srbijeza Kosovo i Metohiju saopštila je da je ponovo kamenovana kuća porodice Jaćimović u Kosovskoj Vitini, koja se našla na meti napadača i za Uskrs, pre manje od tri nedelje.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021

NASTAVLJA SE ALBANSKI TEROR NA KOSOVU: Kamenovana srpska porodična kuća, bila meta napada i na Uskrs

NASTAVLJA SE ALBANSKI TEROR NA KOSOVU: Kamenovana srpska porodična kuća, bila meta napada i na Uskrs

U toku jučerašnjeg dana ponovo je kamenovana kuća porodice Jaćimović u Kosovskoj Vitini koja se na meti napadača našla i na Uskrs, pre manje od tri nedelje, saopštila je danas Knacelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.. Dodaje se da je nakon prethodnog napada ova porodica ugradila bezbednosnu kameru na kuću, pa je ovaj incident snimljen i taj snimak je predat Kosovskoj policiji. - Krajnje su alarmantni učestali napadi na srpsku imovinu i stanovništvo na...

Detaljnije >>