Stvorena za provod

Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvorena za provod

Ukoliko ste očekivali da na ovom mestu nađete savete koje muzeje i arheološka mesta da posetite u Atini ove jeseni i zime, moramo vas razočarati. U današnjem tekstu neće biti ni „k" od kulture. Umesto toga, provešćemo vas ulicama grčke prestonice i predložite gde da obedujete, šta da kupite, kako da se zabavite. Atina jeste svetska prestonica kulture i istorije, ali je takođe i dinamičan grad koji živi 24 sata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a to se često zaboravlja.

Glavna greška prilikom planiranja posete Atini je izbor godišnjeg doba. Odlazak leti je prava mora – temperature redovno prelaze 40 stepeni, vazduh je težak, a gužve nesnosne. Idealno vreme za obilazak su kraj jeseni i proleće, kada je klima idealna, a gradska atmosfera smirenija. Jedino što vas može omesti je kiša koja, zbog zagađenosti vazduha, zna da bude masna i neprijatna. Do zvaničnog ukidanja viza ostalo je još svega par nedelja i Atina bi, zbog blizine i atraktivnosti, mogla da bude vaše prvo EU odredište. Pošto nemamo vremena za gubljenje, evo „Blic" vodiča za obilazak grada!

07.30 – Ima li išta lepše nego dan početi gledajući izlazak sunca na Plaki, uzvišenju koje kreće od centralnog trga Sintagma i koje dopire do podnožja Akropolja. Male krivudave ulice oivičene su starim ali renoviranim kućama koje podsećaju na one s ostrva, samo su mnogo niže i ne toliko upečatljive. Oblast je prepoznatljiva i po prodavnicama suvenira, ali budite obazrivi jer su pojedini precenjeni do neba. Sedite ispod krošnje drveta i gledajte grad koji se sporo budi.

09.00 - Iako je Plaka poznata po restoranima i kafićima, rano ujutru većina ih je zatvorena jer Grci žive noću. Stanovnici ovog grada ne vole da doručkuju, tako da je najbolje da na ulici uzmete neku od pita, možda najbolje tiropitu (od sira). Možete ih naći na svakom koraku i vrlo su ukusne.

10.30 – Kada se spustite na centralni trg Sintagmu, pravo je vreme da malo kafenišete. Grci, kao i Srbi, zaista vole da uživaju u ovom napitku, posvećuju mu puno vremena i tokom ispijanja vode žestoke debate, naročito političke. U blizini zgrade Parlamenta nalazi se obilje kafića u kojima morate da probate frape, grčku verziju hladne nes kafe. Kada smo kod domaće kafe, veoma je važno da strogo pazite da tražite grčku kafu, a nikako tursku. U suprotnom, to bi mogao biti kraj vaše današnje šetnje.

11.30 – Do pre par godina Atina je bila poznata po saobraćajnom haosu, ali zahvaljujući Olimpijskim igrama napravljen je metro koji je ponos grada. Metro stanica na trgu Sintagma je sigurno jedna od najlepših jer su graditelji ostavili sve arheološke predmete koje su tu našli, tako da se radi o pravom malom muzeju. Tu su amfore za vino, podni mozaici i delovi antičkog vodovoda. Posetite stanicu i biće to dovoljno kulture za danas, kao što smo i obećali na početku. Sutra je novi dan i šansa da obiđete Akropolj, muzej Benaki i sve ono o čemu naveliko pišu svetski turistički vodiči.

13.00 – Levo od Sintagme nalazi se glavna šoping ulica Ermou. Nama već prepoznatljive marke Zara, Mango ili Marks&Spenser nude robu po cenama daleko povoljnijim nego u Beogradu. Za one koje interesuje garderoba svetski poznatih dizajnera, najbolje je da odmah odu u suprotnom pravcu, na trg Kolonaki. Tu su, jedni pored drugih, Armani, Bulgari i Versače. Tu ćete videti krem grčkog društva – poslovne ljude, kao i mlade trendsetere.

15.00 – Nema boljeg mesta za bogati ručak nego oblast Monastiraki. Ko još ne zna za grčku jagnjetinu ispod sača, ukusne sarmice od vinove loze, paradajz punjen pirinčem i začinima... Sve to zaliveno vinom recinom ili uzom. Grci vole polako da jedu – to je pravi ritual koji prijatelji i rodbina znaju da cene. Još ne razbijajte tanjire i ne bacajte latice ruža na konobare – to sledi tek večeras.

18.00 – Šetnja Nacionalnom baštom dobro će doći posle obilnog ručka. Nekada je to bilo odmaralište kraljevske porodice, danas je otvoreno za sve posetioce. U ogromnom parku nalazi se 7.000 stabala drveća, svetova, šiblja, kao i botanički muzej... Ali to ostavite za sutradan.

21.30 – Nemojte se čuditi što se restorani pune tek ovako kasno. Navikli na velike vrućine, većina Grka navikla je da večera prilično kasno. Ozbiljniji i nešto stariji izabraće oblast Psiri, dok je za mlade Gazi „zakon, brate". Oni nešto vragolastiji mogli bi da završe i na trgu Omonija gde pored kioska brze hrane vrebaju brojne lepotice noći. Ukoliko ste ipak želeli da dan završite na tradicionalno grčki način, onda je to opet oblast Plaka ispod Akropolja gde uz buzuki i sirtaki nestaju svi problemi.

Sutra je novi dan i šansa za obilazak kulturno-istorijskih spomenika!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.