Srpski i grčki spomenik slobode

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i grčki spomenik slobode

Grčkom donacijom od oko 1,4 miliona evra kula Nebojša će postati novi izložbeni prostor, a novac će poslužiti za rekonstrukciju priobalnog bedema i Vodene kapije dva

Kada bude obnovljena kula Nebojša neće biti samo centar za kulturu već i mesto susreta, pamćenja i unapređenja međusobne saradnje dva balkanska naroda, ocenile su juče grčka i srpska strana u Starom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dvoru predstavljajući projekat revitalizacije, konzervacije i ponovne upotrebe ovog srednjovekovnog zdanja. Sređivanje celine u Donjem gradu Beogradske tvrđave koja osim kule obuhvata priobalni bedem i Vodenu kapiju dva počeće za petnaestak dana, a krajnji rok za završetak posla je jun sledeće godine.

Grčka vlada poklonila je gradu oko 1,4 miliona evra za oživljavanje ovog prostora, pre svega jer je u kuli 24. juna 1798. godine pogubljen grčki pesnik i rodoljub Riga od Fere.

Ambasador Grčke u Beogradu, Dimostenis Stoidis, rekao je da je ovaj novčani poklon ulaganje u narode i njihovu kolektivnu istorijsku svest.

– Naša želja je da kula ne bude samo spomenik iz 15. veka već svedočanstvo o životu za vreme turske vladavine i borbi za slobodu i demokratiju – istakao je grčki ambasador.

Ministar kulture, Nebojša Bradić, nada se da će kula Nebojša postati kultno mesto za Grke i istakao je da ovaj projekat može da posluži kao model za sve buduće slične poduhvate u kulturi.

Prema idejnom rešenju koje su potpisale arhitekte sa Arhitektonskog fakulteta, Dejan Miljković, Jovan Mitrović i Branko Pavić, kao i njihove kolege iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Gordana Simić i Svetlana Vukadinović, enterijer kule imaće četiri nivoa povezana stepenicama. Za izložbene postavke koje će oplemeniti svaki sprat zaduženi su stručnjaci iz Istorijskog muzeja Srbije. Prizemlje je rezervisano za istoriju kule, podsetila je Ivana Lučić-Todosić, direktor JKP „Beogradska tvrđava”.

– Na prvom spratu biće memorijalna soba posvećena Rigi od Fere. Drugi nivo krasiće eksponati koji verodostojno opisuju Prvi srpski ustanak, dok će na poslednjoj etaži biti postavka o Srbiji i Grčkoj kao modernim evropskim državama – objasnila je Lučić-Todosić.

Za razliku od kule koja je poslednji put obnovljena 1963. godine i zub vremena je nije mnogo nagrizao, priobalni bedem između kule i Vodene kapiju dva je vrlo oštećen. Posle rekonstrukcije osim što će sprečavati da podzemne i poplavne vode prodru u kulu, jedan njegov deo koji bi trebalo da finansira grad biće pretvoren u salu za predavanja, tribine, izložbe. Vodena kapija dva zadržaće postojeći izgled.

D. M.

-----------------------------------------------------

Đilas počasni građanin Velestina

Potpredsednik grčkog parlamenta, Georgios Surlas, pozvao je juče Dragana Đilasa, gradonačelnika, da 24. juna poseti Velestin, rodno mesto Rige od Fere kada bi trebalo da bude proglašen počasnim građaninom. Tada će u grčkom Velestinu biti predstavljeni projekat revitalizacije zdanja i knjiga „Kula Nebojša – poslednji Rigini trenuci”.

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Spomenik i muzej Rigi od Fere

Izvor: Danas, 01.Apr.2009

Kula Nebojša, Priobalni bedem i Vodena kapija biće obnovljeni uz pomoćdonacije Grčke i uključeni u kulturni život Beograda najavljeno je juče na predstavljanju projekta o revitalizaciji i konzervaciji ovog dela Kalemgdanske tvrđave, održanoj u Skupštini grada.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.