Srbija među zemljama koje kasne u izvršavanju presuda

Izvor: Blic, 27.Jan.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među zemljama koje kasne u izvršavanju presuda

STRAZBUR - Srbija, uz još neke evropske zemlje, ima velikih problema u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE).

Kako se navodi u saopštenju, PS SE je juče usvojila rezoluciju u kojoj je nabrojano devet država koje, neadvekvatnim sprovođenjem odluka Evropskog suda za ljudska prava, krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

U Bugarskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčkoj, Italiji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Turskoj i Ukrajini postoje "veliki sistematski nedostaci", koji uzrokuju "ekstremno zabrinjavajuća kašnjenja" u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, navodi se saopštenju.

Ističe se da veliki problemi na tom polju postoje i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Jeremniji, Azerbejdžanu i Gruziji.

Kada je reč o prethodno pomenutih devet država, PS SE ističe da su najveći problemi smrt ili maltretiranje ljudi za koje su odgovorni pripadnici snaga bezbednosti, nezakonito ili predugo držanje u pritvoru, predugi sudski postupci i neizvršavanje sudskih presuda.

Evropski parlamentarci su naglasili da će rešavanje tih pitanja na nacionalnom nivou smanjiti broj slučajeva koji dolaze do suda u Strazburu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.