Srbija stremi dijalogu s Prištinom

Izvor: S media, 26.Jan.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija stremi dijalogu s Prištinom

Srbija traži kompromisno rešenje za Kosovo i stremi dijalogu sa Prištinom, ali vlada u Prištini mora da načini korak ka nama, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić za austrijski list "Profil".

U intervjuu koji je dao pre nego što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) ogromnom većinom glasova usvojila rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Jeremić je rekao da u Srbiji odavno postoje istrage o tome, da za srpsku javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << to nije novost i da sada to treba da postane predmet medjunarodne istrage.

Na konstataciju lista da kosovski premijer Hašim Tači govori o "srpskoj zaveri", šef srpske diplomatije je rekao da niko ne može ozbiljno da ospori kredibilitet švajcarskog senatora Dika Martija.

Na pitanje šta će Srbija uraditi kada se nadje pred izborom - članstvo u EU ili Kosovo, Jeremić je rekao da je članstvo u EU najvažniji cilj Srbije i da je teško zamislivo da će Srbiju postaviti pred takav izbor jer neke članice EU ne prihvataju Kosovo kao nezavisnu državu.

"Ako bi se to ipak desilo, to bi imalo pogubne posledice po stabilnost Balkana", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je izjavio da Srbija radi sve da bi uhapsila haškog begunca Ratka Mladića i da je tesna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom nesporna.

"Izručenje Mladića u svakom slučaju nije politički problem, već čisto logistički", rekao je Jeremić.

Jeremić U Etiopiji

Ministar inostranih poslova Srbije je istakao da su odnosi Srbije i Austrije odlični, iako Austrija ima potpuno suprotan ugao gledanja kada je u pitanju Kosovo.

"Odlučujuće je da se vlada u Beču zalaže za evrointegracije balkanskih država, dakle i za članstvo Srbije. Ove godine želimo da dobijemo status kandidata, članstvo u EU je naš strateški cilj", istakao je Jeremić.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija stremi dijalogu s Prištinom

Izvor: Politika, 26.Jan.2011

BEOGRAD – Srbija traži kompromisno rešenje za Kosovo i stremi dijalogu sa Prištinom, ali vlada u Prištini mora da načini korak ka nama, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić za austrijski list „Profil”...U intervjuu koji je dao pre nego što je Parlamentarna skupština...

Nastavak na Politika...

Hirurgija bez anestezije

Izvor: Istinomer.rs, 26.Jan.2011

Srbi i kosovski Albanci najzad su u nečemu jedinstveni, i jedni i drugi žele istragu o trgovini ljudskim organima. Prvi da bi dokazali da zločin postoji i da on ima ime i prezime, drugi da bi izbegli bilo kakvu odgovornost za hirurgiju bez anestezije....

Nastavak na Istinomer.rs...

Jeremić: Ne biramo EU ili Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za austrijski nedeljnik "Profil" da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji cilj Srbije i naglasio da je teško zamisliti da će se Srbi naći pred izborom članstvo u EU ili Kosovo, jer neke članice Unije ne prihvataju Kosovo kao nezavisnu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Jeremić: Izbor "EU ili Kosovo" blokirao bi mirovni proces

Izvor: Blic, 26.Jan.2011

BEČ- - Članstvo u Evropskoj uniji je najvažnici cilj Srbije, ali ukoliko bi EU postavila uslov - članstvo ili Kosovo, to bi imalo pogubne posledice po stabilnost Balkana i blokiralo bi mirovni proces u regionu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić za austrijski magazin "Profil"..."Članstvo...

Nastavak na Blic...

Problemi sa presudama iz Strazbura

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 05:35

Strazbur -- Srbija, uz još neke države, ima velikih problema u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope... PS SE usvojila je rezoluciju u kojoj su nabrojane dve grupe država - one koje krše Evropsku konvenciju, i one sa "velikim problemima",...

Nastavak na B92...

Srbija među zemljama koje kasne u izvršavanju presuda

Izvor: Blic, 27.Jan.2011

STRAZBUR - Srbija, uz još neke evropske zemlje, ima velikih problema u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE)...Kako se navodi u saopštenju, PS SE je juče usvojila rezoluciju u kojoj je nabrojano devet država koje, neadvekvatnim...

Nastavak na Blic...

Konflikti prošlost, pravda budućnost

Izvor: Deutsche Welle, 27.Jan.2011

Pored Rezolucije o istrazi navoda o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je još tri rezolucije koje se odnose na Zapadni Balkan.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.