Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje protestuje zbog privođenja makedonskih novinara u Grčkoj

15/10/2008

SKOPLJE, Makedonija -- Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo je u utorak (14. oktobra) protestnu notu šefici grčke Kancelarije za vezu u Skoplju Aleksandri Papadopulu, posle privođenja četvoro makedonskih novinara u Grčkoj ranije tog dana. "Makedonija smatra da je [privođenje novinara] nehuman postupak", navodi se u noti i pozivaju grčke vlasti da preduzmu odgovarajuće mere i spreče takve incidente u budućnosti. Policija je privela novinare -- dva reportera i snimatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << TV stanica A1 i A2 i dopisnika dnevnika Nova Makedonija -- u selu Zabrdani, u blizini severnog grada Florine. Oni su bili ispitivani više od sat vremena u policijskoj stanici i morali su da pokažu specijalne dozvole za fotografisanje koje im je izdala Grčka. Policija ih je kasnije oslobodila, ali ih je sprečila da pričaju sa lokalnim stanovništvom. Makedonski premijer Nikola Gruevski opisao je tu epizodu kao "nečuvenu".

Grčka vlada je reagovala opisujući saopštenja Skoplja kao još jedan "provokativan pokušaj iskrivljivanja realnosti" i "neprihvatljiv pokušaj mešanja u unutrašnje poslove Grčke". (Večer, Dnevnik, Utrinski vesnik, Elefterotipija, Katimerini - 15/10/08; MIA, Makfaks, A1, Sitel, ANA-MPA, ERT, Naftemporiki - 14/10/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.