Siriza „za dlaku“ ispred Nove demokratije

Izvor: NTV.rs, 20.Sep.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siriza „za dlaku“ ispred Nove demokratije

ATINA – ATINA, 20. septembra (Tanjug) – Levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, „za dlaku“ vodi ispred svog glavnog rivala, konzervativne Nove demokratije, na upravo završenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, pokazali su rezultati anketa sprovedenih po zatvaranju birališta.
Prema kombinovanoj anketi pet televizijskih stanica, Siriza će dobiti između 34 i 30 odsto glasova, a Nova demokratija >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << između 32,5 i 28,5 odsto.
Ova procena ostavlja Novoj demokratiji otvorena vrata za pobedu, ali ne posle borbe, navodi Rojters.
Ako se ovi rezultati obistine, za formiranje vlade biće potrebna koalicija.
Pravo glasa ima 9,8 miliona Grka, glasačka mesta se zatvaraju u 19 sati po lokalnom vremena, a konačni rezultati se očekuju sutra ujutro, prenela je agencija AFP.
Sudeći prema anketama, ishod će biti neizvestan s obzirom na „mrtvu trku“ u glasovima koje Grci nameravaju da daju radikalno levičarskoj Sirizi i konzervativnoj Novoj demokratiji, ali ko god da pobedi – imaće ograničen prostor za manevrisanje.
Ne očekuje se da će ijedna stranka imati dovoljan broj glasova, odnosno oko 38 odsto, koliko je potrebno da bi osvojila većinu u parlamentu od 300 poslaničkih mesta, što znači da je koalicija gotovo izvesna.
Grci treći put ove godine izlaze na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.
Nakon što mu je naglo opala podrška u redovima Sirize, koja se pocepala na dva dela pošto se radikalno levičarska frakcija suprotstavila novom paketu strane pomoći, Cipras je krajem avgusta podneo ostavku kako bi bili održani vanredni izbori iz kojih bi, kako se nada, mogao da izađe sa snažnijim mandatom birača.
Za razliku od prethodna dva glasanja, ovog puta među Grcima ne vlada entuzijazam, u trenutku kada im je ekonomija i dalje slaba, četvrtina radno sposobnog stanovništva nezaposlena, a kontrola kapitala ograničava pristup gotovini na 420 evra nedeljno, navodi AP.
Ankete pokazuju gotovo izjednačene rezultate dva glavna takmaca – Sirize i Nove demokratije, koje svaka uživaju po 28 odsto glasova među ispitanicima, dok se krajnje desničarska Zlatna zora sa oko šest odsto glasova, i stranka PASOK levog centra utrkuju za treće mesto, a prate ih komunistička partija KKE i centristička To Potami, prenosi Rojters.
Tanjug
20 Septembar 2015 18:25
AP Photo/Thanašis Stavrakis

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras vodi ispred Meimarakisa

Izvor: Danas, 20.Sep.2015

Atina - Prema prvim rezultatima Siriza vodi na izborima sa 34 odsto dok Nova demokratija ima 28 odsto. Ispred štaba Sirize okupljeni su klicali "Bravo Aleksis" aktuelnom premijeru Ciprasu. Predhodno sva istraživanja javnog mnjenja predviđala su neizvesnu borbu između Sirize i Nove demokratije na...

Nastavak na Danas...

Grci i dalje broje glasove, Siriza vodi

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Sep.2015

ATINA - Grčka ljevičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su večeras objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova. Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je je konzervativna Nova demokratija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Siriza ponovo formira vladu s Nezavisnim Grcima

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2015

Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su u nedelju uveče objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova...Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je je konzervativna Nova demokratija...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.