Sarkozi: Ulazak Grčke u evro zonu bila greška

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Ulazak Grčke u evro zonu bila greška

PARIZ – Francuski predsednika Nikola Sarkozi izjavio je da je bila greška što se Grčkoj dozvolilo da uđe u evro zonu jer ekonomija te zemlje bije bila spremna za formiranje monetarne unije sa drugima.

„To je bila greška”, rekao je Sarkozi u televizijskom intervjuu tokom kojeg je pokrenuto pitanje zašto je Grčka usvojila evro dve godine nakon uvođena jedinstvene valute.

Sarkozi je istakao da bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Grčka bankrotirala, to izazvalo „domino efekat” koji bi uticao na sve.

„Cela evro zona je rizikovala da se uruši”, kazao je Sarkozi.

Na sastanku lidera zemlja EU u Briselu, u sredu kasno uveče, dogovoreno je da se Atini otpiše polovina dugova.

Odluka o otpisivanju polovine grčkog duga i formiranju programa pomoći naslanja se na zaključke svih 27 članica EU, koji su na dvoiposatnom samitu odlučili da će vodeće evropske banke odsad morati da povećaju obavezne rezerve na devet odsto aktive.

To zahteva da do 30. juna 2012. banke prikupe dodatnih 108 milijardi evra.

Maratonski samit u Briselu, koga su mnogi proglasili sudbonosnim za budućnost evra i EU, pratilo je oko 2.000 akreditovanih novinara, što je najveći broj od usvajanja Lisabonskog sporazuma 2009. godine.

Tanjug

objavljeno: 28/10/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.