Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samaras zove na jedinstvo grčke nacije

Grčka vojna parada održana uz jake mere bezbednosti i daleko od naroda. – Premijer strepi da bi vanredni izbori ugrozili privredni oporavak

Od našeg dopisnika

Atina – Uz drakonske mere bezbednosti za koje je odgovaralo dve hiljade policajaca i praktično bez prisustva građana u blizini svečane tribine na kojoj se nalazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednik Karolos Papuljas i najviše rukovodstvo, u Solunu je održana tradicionalna vojna parada povodom 28. oktobra, dana kada su Grci rekli istorijsko „ne” italijanskom okupatoru.

Odluka da se ovakvim bezbednosnim obručem isključi svaki bliži pristup građana motivisana je namerom da se isključi mogućnost eventualnih incidenata među kojima se kao najneprijatniji pamti vređanje predsednika Papuljasa koji je, inače, ove godine na tribini poslednji put u tom svojstvu jer su u martu novi izbori.

Praznik koji se paradama učenika i studenata obeležava u svim gradovima, uključujući i Atinu gde je policija u nekoliko navrata zaustavljala grupu demonstranata koja je pokušala da se probije do Trga Sintagma, bila je prilika za premijera Antonisa Samarasa da pozove naciju na jedinstvo, „istrajnost u bici za izlazak iz ekonomske krize i obnovu ekonomije i društva”.

„Podneto je mnogo žrtava, rezultati su vidljivi i pobeda u toj bici biće zajednička jer Grčka mora da ide napred”, poručio je premijer.

Posle samita EU na kome nisu doneti nikakvi konkretni rezultati o ekonomskoj budućnosti Grčke koja je, po rečima Samarasa, spremna da već iduće godine „stane na sopstvene noge” i oslobodi se tutorstva Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, pojačavaju se pritisci poverilaca da se ispune ranija obećanja i sprovedu neophodne reforme.

„Trojka” međunarodnih poverilaca već naredne nedelje trebalo bi da se vrati u Atinu jer ima dosta pitanja koja su ostala neusaglašena i nerešena. Konkretno, poverioci insistiraju da se obavezno zaokruži pitanje penzija u sferi odbrane i policije, što grčka vlada pokušava da odloži. Sporno je i otpuštanje šest i po hiljada državnih službenika, na čemu „trojka” insistira, a premijer Samaras tvrdi da ima spremno rešenje.

„Ništa nije zaključeno, svi frontovi za pregovore sa međunarodnim poveriocima su otvoreni”, poručuje premijer Samaras sunarodnicima objašnjavajući stanje stvari oko mogućnost izlaska iz memoranduma sa „trojkom” poverilaca kojim se Grčka obavezala na žestoke mere štednje i strukturalne reforme u zamenu za kredit od 240 milijardi evra.

Kako tvrdi premijer, razgovori sa poveriocima na ovu temu će svakako biti nastavljeni jer, paralelno sa odlukom o izlasku iz memoranduma, Atina želi da vodi pregovore o preventivnoj liniji kreditne podrške koja bi je zaštitila u slučaju eventualnih turbulentnih promena na svetskom tržištu. Traga se za najbezbolnijim ali i najsigurnijem načinu kojim bi Atina dobila izvesnu slobodu odlučivanja u sferi privrede i fiskalne politike, a poverioci imali garancije da će biti vraćeni dugovi i ispunjene obaveze. Pozitivan poen i dodatna nada za vladu je svakako činjenica da su u takozvanom stres-testu evropskih banaka, vodeće grčke banke dobile pozitivnu ocenu.

„Očigledno je da svi vide spremnost Grčke da sprovede započete reforme i budžetsku konsolidaciju”, kaže premijer Samaras, ali podseća da je za postizanje cilja neophodan politički konsenzus. „Opozicija se protivi, ali smo mi obavezni da to sprovedemo, da zemlju izvedemo iz tunela... Izlazak iz krize biće brži i uspešniji, mnogo bezbedniji ukoliko narednih meseci budemo jedinstveni.”

Premijera Samarasa očigledno, iako to negira, ni na trenutak ne napušta zabrinutost da bi zemlja mogla da bude uvučena u prevremene parlamentarne izbore sa neizvesnim ishodom ukoliko vladajuća koalicija ne obezbedi 180 glasova neophodnih za siguran izbor novog predsednika države, naslednika Karolosa Papuljasa.

Međunarodni poverioci, pak, jasno stavljaju do znanja da nikakvu odluku ne žele da donose dok ne vide konačan izveštaj sa lica mesta, izveštaj koji će predstaviti „trojka” inspektora. Takođe, podvlače da se o bilo kakvim olakšicama ne može razgovarati ukoliko grčka vlada ne prekine sa praksom takozvanih crvenih linija do kojih navodno u pregovorima sa poveriocima namerava da ide i posle kojih, kako Atina stalno naglašava, više nema prostora za odstupanje.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 29.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.