Požar ne preti Hilandaru

Izvor: B92, 09.Avg.2012, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar ne preti Hilandaru

Guča -- Pravoslavni manastiri na Svetoj gori nisu ugroženi požarom koji je izbio na tom grčkom poluostrvu, saopštila je grčka spasilačka služba.

Vlasti su, iz predostrožnosti, delimično evakuisale stanovnike turističkog mesta Uranopolis.

Gradonačelnik tog mesta naredio je porodicama sa malom decom i starijim osobama da napuste grad zbog opasnosti da bi vetar, koji duva od 39 do 49 kilometara na sat, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da raznese vatru. Evakuisani su i starije osobe sa respiratornim problemima zbog gustog dima koji se pojavio u tom gradiću.

Pojedini turisti su, takođe, počeli da napuštaju oblast, u kojoj se nalazi šest velikih hotela, iako im nije rečeno da se evakuišu, preneo je AFP.

"Vetrovi su jaki i stalno menjaju pravac, što otežava da se kontroliše vatra", rekao je portparol vatrogasne službe, čijih se 25 jedinica bori na terenu sa vatrenom stihijom koja je zahvatila šumu i nisko rastinje.

Podsetimo, požar koji je zahvatio borovu šumu i nisko rastinje na Svetoj gori izbio je juče oko 15 sati u oblasti Monoksilitis, koja je na zapadnoj obali poluostrva i udaljen je od Hilandara preko pet kilometara. Na gašenju požara angažovane su jake vatrogasne snage, koje i danas očekuju pomoć iz vazduha.

Ipak, odmah po dobijanju informacije o požarima koji ugrožavaju i Svetu goru, Sektor za vanredne situacije ponudio je pomoć grčkim vlastima, uključujući i ruski helikopter K-32.

"Spreili smo jednu ekipu od 45 vatrogasac-spasilaca, sa vozilima i sa opremom, očekujemo i možemo da krenenmo svakog trenutka kada dobijemo zeleno svetlo. Takođe ponudili smo i ruski helikopter koji se od pre nekoliko dana nalazi kod nas, koji je ispomoć našim vatrogascima ovde za Srbiju, takođe i za ceo region", kaže Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija uputiti u Grčku vatrogasce i vatrogasne kamione koji će pomoći u gašenju požara na Svetoj Gori.

"Hitno ćemo poslati vatrogasna kola i vatrogasce, a na raspolaanju su naš i ruski helikopter, kako bi se sprečilo širenje požara", rekao je Dačić novinarima u Guči.

On je dodao da je Grčkoj juče ponudio pomoć u gašenju požara i da je večeras dobio obaveštenje da je ta pomoć prihvaćena.

Naši vatrogasci, kaže Nikolić, poznaju teren, što je velika prednost u gašenju požara.

"Radili smo jednu obuku i napravili vatrogasnu jedinicu u okviru Hilandara od naših monaha, takođe ta obuka se nastavlja i mi imamo neki dogovor da dva puta godišnje radimo takvu obuku. Teren smo upoznali i znamo da se radi o jako teškom terenu, o tom zelenom svetu, tj. o biljkama koje su tamo, o borovoj šumi, niskom ratsinju koje je jako zapaljivo i puno smole", kazao je on.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže za B92 da je Srbija spremna da u svakom momentu pošalje 150 vatrogasaca u taj deo.

"U kontaktu smo sa ruskim kolegama iz sekotora za vanredne situacije oko helikoptera koji bi se uključio u akciju gašenja požara. Ono što sada čekamo je odobrenje grčkih vlasti oko pružanja pomoći. Prema našim informacijama, Grci taj deo gase i kanaderima i helikopterima, a ja očekujem više informacija o tome u toku dana", kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, procedura slanja naše i ruske pomoći Grčkoj u gašenju požara nije toliko komplikovana, pogotovo što su ruske letelice u toku letnjih meseci često zbog požara prisutne u Grčkoj.

"Ne očekujem nikakve komplikacije. Takođe, našim ljudima koji bi krenuli iz Niša potebo je oko šest do sedam sati da stignu tamo", dodao je Marić.

Podsetimo, srpski manastir Hilandar teško je oštećen u katastrofalnom požaru 2004. godine, u kome je uništena polovina manastirskog kompleksa, a njegova obnova još nije završena.

Inače, grčke vlasti se bore sa požarima i na jugu zemlje, gde je šest ljudi, među njima i četiri vatrogasca, povređeno tokom gašenja šumskog požara na Peloponezu. Vlasti su taj požar stavile pod kontrolu, nakon tri dana borbe sa stihijom koja je uništila hiljadu i po hektara šume. Policija je uhapsila jednog muškarca (45) zbog sumnje da je izazvao požar na Peloponezu, bacivši opušak od cigarete na sasušeno rastinje.

Grčka agencija ANA javila je juče da je na Svetoj gori izbio požar u oblasti Monokselitis, blizu manastira Hilandar, ali da manastir nije ugrožen vatrenom stihijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.