Požar u blizini Hilandara

Izvor: RTS, 08.Avg.2012, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u blizini Hilandara

Na Svetoj gori izbio veliki požar u blizini Hilandara, koji preti da ugrozi manastir. Srbija ponudila da pošalje vatrogasno-spasilačke jedinice i ruski helikopter Ka-32 u pomoć kao pomoć u gašenju požara.

23.35 - Da je požar blizu manastira za RTS potvrđeno iz samog Hilandara .

23.11 - Grčki potral I pres prenosi da požar može da ugrozi manastir Hilandar. 

Veliki požar koji je izbio oko 15 časova i zahvatio borovu šumu i nisko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rastinje na Svetoj Gori u Grčkoj, ozbiljno preti da ugrozi manastir Hilandar

U gašenju požara angažovane su snage grčkog Ministarstva zaštite građana sa dva kanadera i helikopterom za gašenje požara, a MUP Republike Srbije uputio je Grčkoj ponudu za pomoć u gašenju požara.

Na raspolaganje su stavljene vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije sa pratećom opremom i tehnikom neophodnom za gašenje šumskih požara, kao i ruski helikopter Ka-32 koji je iz preventivnih razloga i potreba gašenja požara u Srbiji i zemljama regiona stacioniran u Nišu.

U gašenju požara učestvovalo je 24 vatrogasaca i 11 vozila, tokom dana požar su gasila i dva aviona, kao i helikopter, ali je njihovo dejstvo obustavljeno zbog mraka.   

Ranije tokom dana je grčka agencija ANA javila da je na Svetoj gori izbio požar u oblasti Monokselitis, blizu manastira Hilandar, ali da manastir nije ugrožen vatrenom stihijom.

Agencija ANA javila je da je požar izbio i u regionu Kardamena na ostrvu Kos, gde se zapalila suva trava i rastinje. U gašenju tog požara učestvuje 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila i uz pomoć dva aviona.

Tri hotela su evakuisana iz predostrožnosti.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Požar ne preti Hilandaru

Izvor: B92, 09.Avg.2012, 08:49

Guča -- Pravoslavni manastiri na Svetoj gori nisu ugroženi požarom koji je izbio na tom grčkom poluostrvu, saopštila je grčka spasilačka služba...Vlasti su, iz predostrožnosti, delimično evakuisale stanovnike turističkog mesta Uranopolis...Gradonačelnik tog mesta naredio je porodicama sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.