Poslovne vesti: Smanjenje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj

Izvor: Southeast European Times, 29.Apr.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Smanjenje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj

Nezaposlenost u Hrvatskoj opada. Takođe u poslovnim vestima: Srbija će ponovo pregovarati o sporazumu sa MMF-om, a budžetski deficit Grčke za 2010. godinu znatno je veći nego što se procenjivalo.

29/04/2011

Registrovana stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je krajem marta 0,3 odsto, na 19,3 procenta, pokazuju podaci koje je objavio državni statistički biro. To je bio prvi mesec smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stope nezaposlenosti od avgusta 2010. godine, ali je još uvek veća 0,9 odsto na godišnjem nivou.

***

U Zagrebu je u sredu (27. aprila) održan Hrvatsko-bugarski poslovni forum. Skup su otvorili hrvatski ministar ekonomije Đuro Popijač i njegov bugarski kolega Trajčo Trajkov. Hrvatske kompanije su pokazale interesovanje za energetske projekte i projekte izgradnje autoputeva u Bugarskoj.

***

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je na sednici parlamenta u sredu (27. aprila) da će vlada u maju početi razgovore o novom „sporazumu iz predostrožnosti sa MMF-om“. On očekuje da će sporazum biti potpisan u avgustu ili septembru. Sadašnji stend-baj kredit Srbije u iznosu od 2,9 milijardi evra istekao je sredinom aprila.

***

Banke koje posluju u Albaniji investirale su skoro 50 odsto više u inostranstvu u 2010. godini u poređenju sa prethodnom godinom, izvestio je 25. aprila Top čenel. Osamsto miliona evra investiranih na drugim tržištima uglavnom predstavlja refleksiju percepcije da su tržišta u inostranstvu sigurnija.

***

Bugarska agencija za privatizaciju raspisala je u utorak (26. aprila) dugo očekivani tender za prodaju 79,8 odsto deonica u vlasništvu države u lokalnoj duvanskoj kompaniji Bulgartabak.

Na tenderu mogu da učestvuju i strateški i finansijski investitori, a zainteresovani ulagači mogu da kupe tendersku dokumentaciju do 10. juna.

***

Budžetski deficit Grčke u 2010. godini bio je znatno veći nego što je vlada procenila, pokazuju podaci Evrostata objavljeni u utorak (26. aprila). Cifre govore da je deficit iznosio 10,5 odsto BDP-a, u poređenju sa 9,4 odsto koliko je predvidela vlada, i 9,6 odsto koliko je očekivala Evropska komisija.

***

Očekuje se da će se ukupne investicije u proizvodnoj industriji Turske povećati za 67,8 odsto na godišnjem nivou u 2011. godini, saopštila je u utorak (26. aprila) Centralna banka. To predstavlja znatno ubrzanje, u poređenju sa očekivanim rastom od 34,6 odsto u prethodnom istraživanju na jesen 2010. godine, kao i poboljšanje u odnosu na predviđeni procenat godišnjeg investicionog rasta od 41 odsto prošle godine.

(Razni izvori -- 22.4.2011 - 29.4.2011)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.