Izvor: B92, 27.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć Makedonije Egejcima

Skoplje -- Makedonski parlament izglasao je rezoluciju kojom se predviđa da vlada pomogne izbeglicama iz Grčke, takozvanim Egejcima.

Njima je potrebna pomoć da putem sudova vrate svoje posede u Grčkoj, oduzete za vreme građanskog rata u toj zemlji i Drugog svetskog rata. Svi prisutni poslanici - njih 88, glasali su za rezoluciju, koju su predložili poslanici vladajućih VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Oko 60.000 izgeblica, najvećim delom Makedonaca, napustilo je rodna mesta u tzv. Egejskoj Makedoniji. Grčke vlasti ne dozvoljavaju izbeglicama i njihovim porodicama povratak u Grčku niti raspolaganje njihovom imovinom.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je, nakon šo je zatražio od grčkog premiejra Kostasa Karamanlisa da se ovo pitanje reši, uputio zahtev i posredniku u grčko-makedonskim pregovirima o ustavnom imenu Makedonije Metjuu Nimicu da se ovo pitanje rešava u okviru pregovora o imenu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rezolucija o pomoći Makedoncima izbeglim iz Grčke

Izvor: Kurir, 27.Avg.2008

SKOPLJE, 27.avgusta 2008 (Beta) - Skupština Makedonije je danas aklamacijom usvojila Rezoluciju o izbeglicama iz vremena građanskog rata u Grčkoj (1946-49. godine). Rezolucijom se predviđa da Vlada Makedonije pravno pomogne građanima makedonske nacionalnosti rođenim na severu Grčke da povrate...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.