Sreda, 27.08.2008.

13:15

Pomoć Makedonije Egejcima

Makedonski parlament izglasao je rezoluciju kojom se predviđa da vlada pomogne izbeglicama iz Grčke, takozvanim Egejcima.

Izvor: Tanjug

Default images

Njima je potrebna pomoć da putem sudova vrate svoje posede u Grčkoj, oduzete za vreme građanskog rata u toj zemlji i Drugog svetskog rata. Svi prisutni poslanici - njih 88, glasali su za rezoluciju, koju su predložili poslanici vladajućih VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju, kao i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Oko 60.000 izgeblica, najvećim delom Makedonaca, napustilo je rodna mesta u tzv. Egejskoj Makedoniji. Grčke vlasti ne dozvoljavaju izbeglicama i njihovim porodicama povratak u Grčku niti raspolaganje njihovom imovinom.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je, nakon šo je zatražio od grčkog premiejra Kostasa Karamanlisa da se ovo pitanje reši, uputio zahtev i posredniku u grčko-makedonskim pregovirima o ustavnom imenu Makedonije Metjuu Nimicu da se ovo pitanje rešava u okviru pregovora o imenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: