Izvor: JUGpress.com, 20.Sep.2021, 13:48

Niš odao počast Grku za koga se navodi da je “odio da bombarduje Srbiju”, dali njegovo ime sokačetu

NIŠ

 Grad Niš je odlučio da oda počast Marinosu Ricudisu,  kapetanu grčke mornarice koji je odbio da učestvuje u napadu NATO snaga na SR Jugoslaviju i  jedna ulica u gradu nazvana je njegovim imenom.

Zapravo, jedan krak ulice Todora Milovanovića u niškoj opštini Medijana promenio je ime u ulicu Marinosa Ricudisa, a Nišlije koje ovde žive >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << slažu se da je zaslužio više, ali da je ipak važna namera da njegovo ime bude zapamćeno.

           Dušica Mustafić, čija je sada adresa Marinosa Ricudisa 22,  priznaje da isprva nije znala čije je ime na tablama koje su osvanule u njenom sokaku. Raspitala se malo o tome,saznala o kome se radi i sada sa ponosom govori o čoveku čije ime se ispisuje na njenoj adresi.

         “Kada sam se raspitala i saznala o kome se radi, bilo mi je  drago što je baš naša ulica nazvana po kapetanu broda koji je za vreme NATO agresije odbio da bombarduje Srbiju. Ovo je naš čin zahvalnosti i drago mi je zbog toga.  Gledano ljudski, nije mu bilo lako, trebao je da se odluči da li da postupi kao vojnik i ispoštuje naređenje ili da sluša svoju savest i postupi kao čovek.  Poslušao je svoju savest i hvala mu na tome”,  kaže Dušica.

            Sa njom se slažu i ostali stanari ove ulice ili preciznije sokačeta jer je ono krak ulice Todora Milovanovića. Doduše, mnogi od njih smatraju da je ime ovog velikog čoveka za Srbe morala da ponese neka od ulica u centru grada koja je frekventnija  kako bi što više ljudi upamtilo njegove ime i čulo za njegov podvig koji je platio time što je na kocku stvio svoju vojničku karijeru.

               “Zaslužio je on i veću i lepšu ulicu”, kaže jedna od stanarki ove ulice.

             Vest da mu je Niš odao počast, stigla je i do Ricudisa koji je svom FB profilu objavio sliku table sa svojim imenom  i ćirilicom napisao „život ima mnogo puteva“.

             Ricudis je je 1999. godine kao komandant vojnog broda stigao u Jadransko more ali je odbio da dejstvuje u akciji NATO snaga rekavši da kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadu na bratski narod. Osuđen je na dve i po godine zatvora i izbačen iz službe.

              Ricidusa je arhijerejski sinod SPC odlikovao na predlog patrijarha srpskog Irineja a u beogradskom naselju Dorćol postoji mural sa njegovim likom.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.