Ne morate trošiti novac na skupu kozmetiku: Napravite kremu u svojoj kuhinji!

Izvor: BKTV News, 12.Mar.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne morate trošiti novac na skupu kozmetiku: Napravite kremu u svojoj kuhinji!

Da biste ugodili sebi nisu vam potrebni skupoceni preparati. Sve što vam može pomoći da vaša koža izgleda lepo i negovano možete napraviti sami.

Evo recepta za sjajnu hidratantnu kremu koju možete koristiti za lice i telo, a veruje se da je na ovaj način kreme pravio jedan grčki lekar, koji je živeo pre gotovo 2.000 godina, piše KoDren.com.
Veoma jednostavno se može napraviti i nisu vam potrebni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << neki posebni aparati niti sastojci. Kremu možete koristiti i kao sredstvo za skidanje šminke, ali je za sprečavanje i peglanje bora, kao i za hidrataciju, neprikosnovena.
Potrebni sastojci:
- pčelinji vosak
- kašika meda
- 8 kašika izribanog pčelinjeg voska
- 200 ml bademovog ulja
- ½ šolje ružine vodice
- 2 manje teglice
U maloj posudi, na veoma niskoj temperaturi otopite med i vosak u ulju, a nakon toga ostavite smesu da se malo prohladi.
U smesu voska i ulja kap po kap sipajte ružinu vodicu dok ne dobijete odgovarajuću gustinu za kremu. To ćete morati da odredite sami po osećaju.
Kad ste prestali sa dodavanjem ružine vodice, mešajte kremu još nekoliko minuta prespite je u čiste i suve teglice, zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.
3 načina kako da napravite ružinu vodicu
Ružina vodica se koristi u kozmetici zbog divnog mirisa, ali i zbog svojih protivupalnih svojstava, za sužavanje pora i kao toner za one sa svetlim tenom i suvom kožom.
Ima je smisla kupovati jedino ako je nabavljate od proverenih proizvođača, potpuno čistu, napravljenu, poželjno, od organskih ruža. U nekim apotekama u prodaji postoje ružine vodice napravljene od sintetičkog ružinog ulja i nekih konzervansa.
To nije baš najbolji izbor. Prava, čista ružina vodica je ona koja se dobija od destilovane vode sa ružinim laticama.
Donosimo 3 uputstva kako da napravite sami ružinu vodicu. Možete koristi i svoje ruže iz vrta, ali je važno da nisu tretirane. Takođe, možete zamoliti vašu cvećarku da vas obavesti kada joj stignu sveže ruže (pod uslovom da su netretirane, najbolje organske).
Uz pomoć leda
Ovaj recept nije tako komplikovan kako vam se može učiniti iz prve. Uberite 4 do 8 ruža u punom cvatu (približno 4 šolje latica). Pripremite veću šerpu i jedan veći, ravan glatki kamen što sličniji obliku cigle. U šerpu stavite kamen, naspite vode taman toliko da dođe do vrha kamena, na koji je potrebno da stavite oblu posudicu za mikrotalasnu rernu (ili neku sličnu posudicu). Stavite na šporet i sačekajte da prokuva. Smanjite temperaturu.
U vodu oko kamena stavite latice ruže, koje ste prethodno malo potopili u jabukovom sirćetu da bi odstranili neke nametnike ili bubice, koji su se nastanili u ružama (ruže pogurajte kašikom da biste ih potopili u vodu).
Stavite sve na šporet na srednju temperaturu i poklopite, ali tako da poklopac okrenete naopačke, da bi se vodena para lakše slivala u posudicu na kamenu, sa kojom, ustvari, sakupljate ružinu vodicu. Na poklopac stavite kockice leda. Ostavite sve da lagano krčka tačno 15 minuta. Sklonite sa šporeta.
Vaša ružina vodica se nakupila u posudici. Izvadite je iz šerpe i ostavite da se ohladi, pa sipajte u teglicu ili sprej bocu. Vodica može da stoji nekoliko sedmica.
Najjednostavniji metod
Šest šolja ružinih latica stavite u 4 šolje vode u šerpicu na šporet. Kuvajte 15 minuta i procedite. Proceđenu vodu sipajte u teglu i držite u frižideru. Ima kraći rok tajanja.
Zgnječene ruže
Pripremite 16 do 20 šolji ili 500 gr ružinih latica. Podelite ih na dva jednaka dela. Jedan deo izgnječite porcelanskim ili drvenim tučkom i ostavite u keramičkoj posudici da odstoji nekoliko sati. Dodajte drugi deo latica, neizgnječenih, pomešajte sve, pokrijete posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
Nakon toga stavite smesu u keramički tiganj (ne koristite metalni) i na nižoj temperaturi krčkajte kratko. Čim se pojave prvi balončići skinite sa šporeta. Procedite tečnost kroz gazu, ponavljajte proces ceđenja ukoliko je potrebno. Prespite je u teglu, poklopite i ostavite da stoji na sunčanom mestu nekoliko dana.
Držite u frižideru, a da bi ste dobili ružinu vodicu razblažavajte tečnost sa destilovanom vodom, piše KoDren.com.
Izvor: 24sata.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.