Napustila nas mala heroina: Jovana izgubila bitku sa opakom bolešću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napustila nas mala heroina: Jovana izgubila bitku sa opakom bolešću

Desetogodišnja Jovana Jevremović, iz Velikog Laola kod Petrovca na Mlavi, obolela od Hočkinovog limfoma, preminula je juče oko 23 časa na intenzivnoj nezi bolnice "Mitera" u Atini.

Jovana je podlegla velikom oštećenju pluća koje je zaustavilo otkucaje srca.

Do poslednjeg momenta borila se zajedno sa timom lekara koji su učinili sve u njihovoj moći da je sačuvaju od mogućnosti ulaska na intenzivnu negu.

Međutim njeno telo uprkos svim naporima nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više izdržalo. Jovanini roditelji i porodica će je dočekati na beogradskom aerodromu u petak, u 9 časova, a potom ispratiti ka njenom selu koje ju je željno iščekivalo da se u septembru vrati u školsku klupu.

Danas je Veliko Laole zavejano u crno. Petrovac na Mlavi je skrhan od boli zbog gubitka deteta za koje je cela Srbija slala podršku i pomoć.

Hočkinov limfom, poznat i kao Hočkinova bolest je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje je karakterizirano bujanjem Reed – Sternbergovih stanica što dovodi do oticanja limfnih čvorova. Kako limfom napreduje, on onemogućuje sposobnost tela da se bori protiv infekcije, tačnije oslabljuje imunološki sistem.

Jovanin oblik karcinoma bio je progresivan i ona je spadala u svega jedan odsto dece sa ovim tipom karcinoma koja nisu odreagovala ni na jednu konvencijalnu metodu lečenja koje pokriva Republički zavod za zdravlje.

Prošla je hemoterapije, radijacije i auto presađivanje matičnih ćelija, ali na žalost ništa nije pomoglo. Jovana je bila otpuštena iz bolnice bez mogućnosti za dalje lečenje.

"Upornost roditelja ih je navela da spas potraže u novom pristupu lečenja karcinoma, koji se u nekoliko poslednjih godina pokazao kao jedan od relativno uspešnih metoda. Međutim, kako je ova metoda, targetovanog lečenja karcinoma izuzetno skupa, ne pokriva je Republički fond i ne radi se u Srbiji, Jovanini roditelji su slali zahteve bolnicama u inostranstvu, sa nadom da će se neko odazvati i odobriti nastavak Jovaninog lečenja", kazala je Danica Sladić, iz Zajednice Srba u Atini, koja je zajedno sa velikim brojem Srba pomagala Jevremovićima.

Bolnica "Mitera" u Atini je primila Jovanu na odeljenje dečije onkologije, urađene su neophodne analize i konstatovano je da je Jovana pogodan kandidat za metodu lečenja imunoterapijom. Međutim, lek je izazvao neželjne efekte i Jovana je, kako je i sam lekar naveo, velikim čudom uspela nekoliko puta da se izbori sa njima. Od tada je bila priključena na kiseonik i primala je kortikosteroide kako bi joj pomogli u borbi protiv infekcije koja se razvila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.