14. avgust  2018. 16.20  | Izvor: RTV

Napustila nas mala heroina: Jovana izgubila bitku sa opakom bolešću

ATINA -

Desetogodišnja Jovana Jevremović, iz Velikog Laola kod Petrovca na Mlavi, obolela od Hočkinovog limfoma, preminula je juče oko 23 časa na intenzivnoj nezi bolnice "Mitera" u Atini.

Jovana je podlegla velikom oštećenju pluća koje je zaustavilo otkucaje srca.

jovana, jevremovic

Do poslednjeg momenta borila se zajedno sa timom lekara koji su učinili sve u njihovoj moći da je sačuvaju od mogućnosti ulaska na intenzivnu negu.

Međutim njeno telo uprkos svim naporima nije više izdržalo. Jovanini roditelji i porodica će je dočekati na beogradskom aerodromu u petak, u 9 časova, a potom ispratiti ka njenom selu koje ju je željno iščekivalo da se u septembru vrati u školsku klupu.

Danas je Veliko Laole zavejano u crno. Petrovac na Mlavi je skrhan od boli zbog gubitka deteta za koje je cela Srbija slala podršku i pomoć.

Hočkinov limfom, poznat i kao Hočkinova bolest je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje je karakterizirano bujanjem Reed – Sternbergovih stanica što dovodi do oticanja limfnih čvorova. Kako limfom napreduje, on onemogućuje sposobnost tela da se bori protiv infekcije, tačnije oslabljuje imunološki sistem.

Jovanin oblik karcinoma bio je progresivan i ona je spadala u svega jedan odsto dece sa ovim tipom karcinoma koja nisu odreagovala ni na jednu konvencijalnu metodu lečenja koje pokriva Republički zavod za zdravlje.

Prošla je hemoterapije, radijacije i auto presađivanje matičnih ćelija, ali na žalost ništa nije pomoglo. Jovana je bila otpuštena iz bolnice bez mogućnosti za dalje lečenje.

"Upornost roditelja ih je navela da spas potraže u novom pristupu lečenja karcinoma, koji se u nekoliko poslednjih godina pokazao kao jedan od relativno uspešnih metoda. Međutim, kako je ova metoda, targetovanog lečenja karcinoma izuzetno skupa, ne pokriva je Republički fond i ne radi se u Srbiji, Jovanini roditelji su slali zahteve bolnicama u inostranstvu, sa nadom da će se neko odazvati i odobriti nastavak Jovaninog lečenja", kazala je Danica Sladić, iz Zajednice Srba u Atini, koja je zajedno sa velikim brojem Srba pomagala Jevremovićima.

Bolnica "Mitera" u Atini je primila Jovanu na odeljenje dečije onkologije, urađene su neophodne analize i konstatovano je da je Jovana pogodan kandidat za metodu lečenja imunoterapijom. Međutim, lek je izazvao neželjne efekte i Jovana je, kako je i sam lekar naveo, velikim čudom uspela nekoliko puta da se izbori sa njima. Od tada je bila priključena na kiseonik i primala je kortikosteroide kako bi joj pomogli u borbi protiv infekcije koja se razvila.

Tagovi
Srodne vesti