NEPOKOLEBLJIVA PODRŠKA GRČKE PUTU SRBIJE KA EU

Izvor: Kurir, 13.Feb.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPOKOLEBLJIVA PODRŠKA GRČKE PUTU SRBIJE KA EU

Šef grčkog parlamenta očekuje da će u martu Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU

BEOGRAD – Predsednici parlamenata Srbije i Grčke Slavica Đukić Dejanović i Filipos Pecalnikos potpisali su danas Memorandum o razumevanju, nakon čega je poručeno da će biti nastavljena saradnja dva parlamenta i da Grčka nepokolebljivo podržava evropski put Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
"Prolazimo kroz delikatan period u kojem pružamo podršku jedni drugima. Grčka ima razumevanja za sve naše ciljeve, a posebno za put ka EU i očuvanje teritorijalnog integriteta", rekla je Đukić Dejanović novinarima u Domu Narodne skupštine.

Šef grčkog parlamenta je naglasio da će Grčka biti nepokolebljiva u podršci putu Srbije ka EU i dodao da očekuje da će u martu Srbija i dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Đukić Dejanović je rekla da svi oblici saradnje sa Grčkom bilo da su politički, ekonomski ili kulturni, svedoče o tradiciji koja nikad ranije nije bila izneverena.

Prema njenim rečima, ekonomski i politički odnosi su odlični, a ono što parlamenti dve zemlje mogu da učine, biće korisno za građane obe države.

Kada je reč o ulaganjima Grčke u Srbiju, od 2,2 milijarde evra, ona predstavljaju koristan ekonomski most saradnje, dodala je predsednica srpskog parlamenta.

Govoreći o trenutnoj situaciji u Grčkoj, Pecalnikos je rekao da su ne samo vlada i skupština, već i grčki narod odlučni da ojačaju privredu i opstanak zemlje u EU iako zbog toga moraju da podnesu bolne žrtve.

Pecalnikos je podsetio da je grčki parlament noćas doneo značajnu odluku usvojivši mere štednje kojima se obezbeđuje sigurnost Grčke i u narednim godinama, posebno kada je reč o njenoj privredi.

Na pitanje da li je očekivao da će izglasavanje mera štednje izazvati nerede na ulicama Atine, Pecalnikos nije direktno odgovorio, već je rekao da velika većina grčkog naroda shvata da je taj put potreban zbog pokolenja koja dolaze.

On je uveren, kao i dve trećine parlamenta, da je trebalo doneti takve odluke koje će biti korisne otadžbini i koje ne moraju da se dopadnu svima.

"Te mere su potrebne, odluke neprijatne, ali se njima ojačavaju grčka privreda i pozicija zemlje u tvrdom jezgru EU", rekao je Pecalnikos.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.