Mnogo više od zdrave ishrane: ​Ovo su koreni vegetarijanstva

Izvor: Press, 02.Dec.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo više od zdrave ishrane: ​Ovo su koreni vegetarijanstva

Iako se često misli drugačije drevni narodi su bili mnogo manje poklonici mesa u ishrani
Vegetarijanstvo  je postalo jako popularno poslednjih decenija. Ipak, treba znati da njegovi koreni potiču iz stare Indije i antičke Grčke. Vegetarijanstvo je oduvek bio zastupljen među drevnim narodima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Iako se nekad oni prikazuju za stolovima punim mesom, to je ipak umetnički prikaz. Činjenica je da je čovečanstvo  veće količine mesa tek u poslednjih 1.000 godina , što je objašnjeno problemima oko lova divljači recimo u zemljama poput Egipta. Poštovanje životinja u Aziji Poznato je da su praistorijski ljudi žrtvovali životinje. Ali ipak u uređenom periodu oni su se orkernuli ishrani na biljnoj bazi, pre svega jer su počeli da poštuju životinje. To je pogotovo poznato u Aziji, a najizraženije u Indiji gde je i  budizam
 

 

 

 
 заговарао вегетаријанство. Vegetarijanstvo je uglavnom obuhvaćeno i dve religije hinduizma i Budizma, iako se neki sledbenici ove dve religije ne slažu sa tim. И древни јапански цар Тему је 675. године забранио једење дивљачи, а до Меиђи обнове (у опериоду од готово 1200 година)  Јапанци су своју исхрану базирали на пиринчу и поврћу . Риба је служена тек повремено. Tek je car Meiđi polovinom 19. veka ukinuo zabranu jedenja mesa. 
 

 

Foto:  Vikipedija, Pitagora propoveda vegetarijanstvo


Na zapadu prvi dokaz o vegetarjanstvu daje Herodot koji govori o plemenima iz severne Afrike, a kasnije Diodirus Sikulus piše o plemenima u Etiopiji koja ne jedu meso. U šestom veki pre nove ere vegetarijanstvo je stiglo u Grčku. 
 
Pitagora je napravio religiozni pokret Orfi koji je to propagirao. Mnogi grčki filozofi i državnici su takođe propagirali vegetarijanstvo. 
 
Hrišćansko vegetarijanstvo
 
 Veruje se da Sveti Toma Akvinski, Sveti Avgustin i Sveti Franja Asiški nisu jeli meso. Po nekim podacima i prvi hrišćani su bili većinom vegetarijanci. 
 

Foto: Vikipedija, Sveti Toma Akvinski


Vegetarijanstvo je normalna stvar u  pravoslavnom hrišćanstvu  i pripadnici ruske, grčke, srpske i ostalih pravoslavnih crkava poste. Povratak vegetarijanstva Ono je nestalo u Evropi između 4 i 6 veka, ali neki hrišćanski redovi ga i dalje praktikuju, oni nedu meso ali jedu ribu. Dijete bez mesa su ponovo posale popularne u vreme Renesanse i sada ponovo doživljavaju procvat.
 

 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.