Makedonija spremna na promenu imena?

Izvor: B92, 16.Dec.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija spremna na promenu imena?

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je za "Gardijan“ da je Skoplje spremno da razgovara sa Grčkom o imenu države.

Britanski list je naveo da je predsednik Vlade Makedonije rekao da je spreman da razgovara o promeni imena države, što je on kasnije demantovao, naveo je da to nisu njegove reči, već da se radi o novinarskom komentaru.

Gardijan je objavio tekst pod naslovom "Makedonija otvorena za promenu imena da bi se završio dvadesetčetvorogodišnji spor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Grčkom".

"To je novinarski komentar, a ne moja izjava. Tako nešto nisam izjavio i reagovaćemo kod Gardijana. To se vidi iz samog teksta, gde je očigledno da se radi o novinarskom komentaru, a ne o mojoj izjavi. To je kristalno jasno. Ovakvih provokacija je bilo i biće ih i mi smo naviknuti na to", navodi se u pisanoj reakciji makedonskog premijera u vezi, kako se kaže, netačne interpretaciije naslova teksta u Gardijanu.

Prema rečima Gruevskog, očigledno je da tema imena Makedonije postaje popularna u ovom periodu.

"Tačno kao što smo pretpostavili i ovakve tendenciozne interpretacije od mnogobrojnih koji ne žele dobro procesu i imaju potebu za lažnim ekskluzivitetom ili odrađuju nečije agende su očekivani", naveo je Gruevski.

Gardijan je u opširnom tekstu o dugogodišnjem sporu Makedonije i Grčke oko imena države naveo da je posle gotovo dve i po decenije makedonski lider sada nagovestio spremnost da ustupi više prostora grčkoj strani.

"Spremni smo da razgovaramo, da otvorimo dijalog i da pronađemo neko rešenje", navodno je rekao Gruevski za britanski list.

Zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonija u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, do rešenja spora.

Atina optužuje Makedoniju i za prisvajanje važnih simbola helenske kulture kako bi izgradila nacionalni identitet pretežno slovenske države, kao što su simbol sunca na zastavi ili antički heroj Aleksandar Veliki po kojem nosi ime i aerodrom u Skoplju, navodi „Gardijan“.

U sporu oko imena Makedonije do sada su predlagana rešenja kao što je dodavanje odrednica "gornja" ili "nova", ali ni oko jednog nije postignuta saglasnost, podseća "Gardijan“. Ali posle gotovo dve i po decenije, makedonski lider sada je nagovestio spremnost da ustupi više prostora grčkoj strani.

"Želeli bismo što pre da uđemo u dijalog sa Grčkom kako bismo pronašli rešenje, a ako pronađeno rešenje moramo izaći pred građane i organizovati referendum", rekao je Gruevski.

"Kroz dijalog moramo pronaći neko rešenje, a potom da pitamo građane - da li je to u redu ili nije", dodao je predsednik makedonske vlade

U "Gardijanu" se dodaje da na obe strane ima i drugih znakova toga da bi dugogodišnji spor mogao biti rešen.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki uoči sutrašnje posete Atini izrazio je optimizam rekavši za vodeći grčki dnevnik Katimerini da su "sve zreliji uslovi" za rešenje spora oko imena makedonske države.

Prva poseta šefa makedonske diplomatije Grčkoj posle 15 godina znak je da, u situaciji kada je Grčka ekonomski na kolenima i kada su obe zemlje suočene s izbegličkom krizom, balkanski susedi pripremaju teren za kompromis, piše „Gardijan“.

List podseća da je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas posetom Skoplju u junu ove godine prekinuo 11 godina dug embargo.

"Želimo da svi naši susedi budu članovi EU... jer naša zemlja u velikoj meri zavisi od toga šta se dešava na čitavom Balkanu", rekao je on.

„Gardijan“ piše i da istaknuti članovi vlade grčkog premijera Aleksisa Ciprasa odavno nagoveštavaju da bi se rado rešili problema za koji okrivljuju desničare i nacionaliste i da je strah da polaganjem prava na ime Makedonija pokazuje teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini vremenom počeo da slabi.

Spor oko imena biće jedna od glavnih tema sutrašnjeg susreta šefova diplomatija Makedonije i Grčke u Atini. Iako se ne očekuje da će rešenje biti postignuto odmah, ta poseta će nagovestiti početak kraja jednog od najzamršenijih diplomatskih sporova, navodi „Gardijan“.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gruevski: Nisam rekao da je Makedonija za promjenu imena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Dec.2015

Predsjednik vlade Makedonije Nikola Gruevski negirao je danas da je u intervjuu za britanski Guardian  rekao da je Makedonija otvorena za promjenu imena kako bi bio okončan spor sa Grčkom...List  je danas objavio tekst pod naslovom "Makedonija otvorena za promjenu imena da bi se završio dvadesetčetvorogodišnji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.