Grčki deficit problem, ali evrozona sigurna

Izvor: S media, 20.Jan.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki deficit problem, ali evrozona sigurna

Izvršni direktor Medjunarodnog monetarnog fonda , Dominik Stros-Kan izjavio je danas da će evrozona izdržati poteškoće izazvane smanjenjem kreditnog rejtinga Grčke, nakon što su juče ministri finansija Evropske unije (EU) izrazili zabrinutost da se problemi sa velikim dugovima šire.

Stros-Kan je u intervjuu televiziji Blumberg, komentarišući fiskalnu situaciju u Grčkoj, rekao da to predstavlja ozbiljan problem, ali je mišljenja "da neće dovesti do fragmentisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << evro-zone", prenela je agencija Blumberg.

Sve lošije finansijsko stanje Grčke je navelo agencije za procenu kreditnog rejtinga, "Fič rejtings", "Mudis" i "Standard end Purs", da prošlog meseca snize rejting te zemlje, što je podstaklo masovnu prodaju njenih obveznica.

Grčka će biti izložena dodatnom pritisku od vlada drugih članica Unije da se izbori sa krizom izazvanom budžetskim deficitom čak četiri puta većim od gornje granice EU - od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministri finansija Unije, koji su se juče okupili na sastanku u Briselu, pozvali su Grčku da uloži veći napor u rešenje problema.

Holandski ministar finansija Vauter Bos je izjavio da grčki plan za smanjenje potrošnje "mora da bude konkretniji", dok je luksemburški ministar Žan-Klod Junker poručio da će morati da vide da li će mere biti dovoljne.

"Sudbina jednog je sudbina svih", izjavio je komesar EU za privredne i monetarne poslove Hoakin Almunija nakon sastanka sa evropskim ministrima finansija i upozorio da situacija u Grčkoj ima posledice po druge zemlje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je 13. januara, kako je objavljeno na Internet sajtu vlade u Berlinu, izjavila da rastući dug Grčke preti da ugrozi evro, kojem narednih godina predstoji "veoma težak period".

Merkelova je dva dana kasnije pobila tu izjavu pohvalom vladi u Atini da preduzima "ogromne napore" da obuzda budžetski deficit.

Najnoviji predlog grčke vlade predvidja smanjenje potrošnje za oko deset milijardi evra i povećanje prihoda u 2010, kako bi se deficit do kraja godine smanjio sa 12,7 na 8,7 odsto BDP-a.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štros-Kan predlaže Maršalov plan za Haiti

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jan.2010

VAŠINGTON, 20. januar 2010. (Beta-AFP) - Generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan pozvao je danas države sveta da pokrenu "jednu vrstu Maršalovog plana" za Haiti, prošle nedelje razrušen zemljotresom. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.