Capital.ba

MMF: Grčka ipak neće bankrotirati

21.01.2010. / 12:02

NJUJORK,  Evrozona će izdržati poteškoće izazvane smanjenjem kreditnog rejtinga Grčke, rekao je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, Dominik Stros-Kan.Ministri finansija Evropske Unije izrazili zabrinutost da se problemi sa velikim dugovima Grčke šire. Međutim, Stros-Kan je komentarišući fiskalnu situaciju u Grčkoj, rekao da to predstavlja ozbiljan problem, ali je mišljenja “da neće dovesti do fragmentisanja evro zone.

Sve lošije finansijsko stanje Grčke je navelo agencije za procjenu kreditnog rejtinga, “Fič rejtings”, “Mudis” i “Standard end Purs”, da prošlog mjeseca snize rejting te zemlje, što je podstaklo masovnu prodaju njenih obveznica.

Grčka će biti izložena dodatnom pritisku od vlada drugih članica Unije da se izbori sa krizom izazvanom budžetskim deficitom čak četiri puta većim od gornje granice EU – od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministri finansija Unije pozvali su Grčku da uloži veći napor u rješenje problema. Holandski ministar finansija Vauter Bos je izjavio da grčki plan za smanjenje potrošnje “mora da bude konkretniji”, dok je luksemburški ministar Žan-Klod Junker poručio da će morati da vide da li će mjere biti dovoljne.

“Sudbina jednog je sudbina svih”, izjavio je komesar EU za privredne i monetarne poslove Hoakin Almunija nakon sastanka sa evropskim ministrima finansija i upozorio da situacija u Grčkoj ima posljedice po druge zemlje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je 13. januara, kako je objavljeno na Internet sajtu vlade u Berlinu, izjavila da rastući dug Grčke preti da ugrozi evro, kojem narednih godina predstoji “veoma težak period”. Merkelova je dva dana kasnije pobila tu izjavu pohvalom vladi u Atini da preduzima “ogromne napore” da obuzda budžetski deficit.

Najnoviji predlog grčke vlade predviđa smanjenje potrošnje za oko deset milijardi evra i povećanje prihoda u 2010, kako bi se deficit do kraja godine smanjio sa 12,7 na 8,7 odsto BDP-a. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!