Izvor: Politika, 09.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legijina imovina blokirana

Zabrana raspolaganja, prema nezvaničnim informacijama, biće stavljena na Ulemekovu vilu u beogradskom naselju Cerak, stan u Atini, ali i na dva računa u bankama u Švajcarskoj i Grčkoj. Rešenje kojim se blokira Ulemekova imovina prvo je koje je doneto posle stupanja na snagu Zakona o oduzimanju imovne stečene kriminalom.

– Ovo je samo početak primene zakona. Imovina će najpre biti privremeno oduzeta, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će biti sprovedena finansijska istraga posle koje bi trabalo da bude utvrđeno njeno poreklo. Ako se utvrdi da je stečena na nezakonit način, biće trajno oduzeta – rekao je Radovanović.

Na Legijino ime, kako je utvrđeno, vodi se vila na Ceraku veličine 150 metara kvadratnih i stan od 100 kvadrata u grčkoj prestonici. Za razliku od nekretnina, otkriveni računi vode se na ime njegove supruge Aleksandre Ivanović. Koliko se novca nalazi na pomenutim računima nije utvrđeno s obzirom na to da se radi o poslovnoj, odnosno bankarskoj tajni.

Radovanović je, kako je „Politika” ranije objavila, pre nedelju dana svim tužilaštvima u Srbiji prosledio obavezujuće uputstvo za hitno sprovođenje Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Uz pomenuti dokument, postupajućim tužiocima data su dodatna uputstva o sprovođenju zakona, a zatraženi su i hitni izveštaji o njegovoj primeni. Takođe, najavljena je i kontrola sprovođenja zakona koju će izvršiti Republičko javno tužilaštvo. Prema Radovanovićevim rečima, za kontrolu sprovođenja pomenutog zakona biće zadužena komisija koju će činiti zamenici republičkog javnog tužioca.

Ulemekova imovina neće odmah biti oduzeta. Prvi korak je mera blokade (zabrane raspolaganja) što znači da kuća i stan koji se vode na Ulemekovo ime ne mogu da se otuđe, kao i da sa otkrivenih računa ne može da se podiže ili prebacuje novac – navodi Radovanović.

Specijalna policijska jedinica za finansijsku istragu MUP-a Srbije, prema nezvaničnim informacijama, za sada nije otkrila enormno bogatstvo kako se očekivalo od „glavnog čoveka” zemunskog klana čiji su se članovi bavili drogom i otmicama.

M. Derikonjić

[objavljeno: 10/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.