Blokada Legijinih računa u Grčkoj i Švajcarskoj

Izvor: Blic, 09.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada Legijinih računa u Grčkoj i Švajcarskoj

Bogatstvo Milorada Ulemeka Legije danas će se konačno, potpisivanjem prvog sudskog naloga za privremeno oduzimanje imovine stečene kriminalom, naći pod blokadom, saznaje „Blic”. Zabrana raspolaganja biće stavljena na Ulemekovu vilu na Ceraku, stan u Atini, kao i dva računa u bankama u Švajcarskoj i Grčkoj.

- Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom stupio je na snagu 1. marta, a danas će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti potpisan prvi sudski nalog za oduzimanje. Spektakularnog oduzimanja Ulemekove imovine neće biti odmah. Prvi korak je mera blokade, odnosno zabrane raspolaganja, što znači da kuća i stan koji se vode na njegovo ime sada ne mogu da se otuđe, kao i da sa otkrivenih računa ne može da se podiže ili prebacuje novac - kaže za „Blic” izvor blizak Specijalnom tužilaštvu, po čijem predlogu će biti potpisan prvi nalog.

Specijalna policijska jedinica za finansijsku istragu MUP Srbije, koja od primene zakona pokušava da uđe u trag Ulemekovim novčanim transakcijama, za sada nije otkrila enormno bogatstvo koje se očekivalo od nekadašnjeg predvodnika zemunskog klana, godinama neprikosnovenog u trgovini drogom i otmicama, teškim milione evra. Ulemek je, prema sudskoj presudi, samo na tri otmice profitirao šest miliona evra, dok zarada u narko-biznisu nikada nije precizno utvrđena, jer mu za ovo krivično delo nikada nije ni suđeno.

- I u otmicama i u švercu droge profit je bio isključivo u gotovini. Zarada je sigurno bila milionska jer je zemunski klan bio najjači na Balkanu, a Ulemek je uzimao polovinu zarade jer je JSO obezbeđivao transport svakog konvoja. Tom novcu se, međutim, nije ušlo u trag, jer je verovatno sačuvan u gotovini. Na Legiju se vode vila na Ceraku od sto pedest kvadrata i stan od stotinak kvadrata u Atini, dok se nađeni računi vode na njegovu suprugu Aleksandru Ivanović. Koliko je novca na njima, bankarska je tajna, ali se radi o iznosu koji je znatno manji od onog koji javnost očekuje - kaže naš izvor.

Stan u Atini, kako objašnjava naš izvor, bitan je za dalje utvrđivanje Ulemekovog bogatstva, jer bi otkrivanjem načina na koji je plaćen moglo da se utvrdi poreklo datog novca i eventualno otkriju novi tajni računi.

- Računi u inostranstvu blokiraju se preko Finansijsko-obaveštajne službe Srbije, koja ima i ključnu ulogu u otkrivanju daljeg toka novca, preko zaštićene mreže podataka - objašnjava naš izvor. On navodi i da se svakoj novčanoj transakciji može ući u trag, ali da očekuje da će najviše posla policija imati u zemlji kako bi otkrila Ulemekovu gotovinu - kaže naš izvor.

On navodi da su se svi kriminalci u to vreme vodili parolom „keš je zakon”, i da je to verovatno slučaj i sa Ulemekom.

U Legijinoj kući za sada će moći da žive njegova supruga i deca,

ali neće moći da je prodaju

U beogradskom naselju Cerak, u čiju se vilu u Ulici Ilije Stojadinovića 87 Ulemek sa porodicom uselio 1998. godine, juče je bilo mirno. Vila, kao i ostalo bogatstvo, biće na meti sudskih izvršitelja tek kada se donese mera trajnog oduzimanja. Za sada, u njoj će i dalje moći da žive Ulemekova supruga i deca, ali neće moći da je prodaju.

Ispred vile na Ceraku reporteri „Blica” juče su proveli nekoliko sati. Nekoliko automobila i džipova povremeno se zaustavljalo ispred kapije pored koje je dežurao radnik obezbeđenja. Aleksandra Ivanović i deca nisu se pojavljivali.

- Ulemekovu decu i suprugu vrlo retko viđamo. I kada izlaze iz kuće, uvek idu kolima, a tu je i njihovo obezbeđenje - kaže jedna komšinica.

Aleksandra bila blagajnik

Aleksandra Ivanović mogla bi da bude glavni trag u otkrivanju Ulemekovog skrivenog bogatstva. Kako je svojevremeno svedočio svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, u njenim rukama završio je i Legijin deo od otmice Suada Musića.

- Pošto smo uzeli pare i pustili Musića, sutradan smo Dušan Spasojević, Mile Luković Kum i ja otišli u Legijinu kuću. Tamo smo odvojili 175.00 evra i dali ih Legiji. On je rekao: „Sada ću da pozovem šefa”. Došla je njegova supruga i uzela novac sa stola - svedočio je Milenković u februaru 2007. godine na suđenju zemunskom klanu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za četvrtak, 9. april 2009. godine

Izvor: NaDlanu.com, 09.Apr.2009

BEOGRAD, 9. aprila 2009. (Beta) - Beogradski listovi danas na naslovnim strana uglavnom pišu o obeležavanju Svetskog dana Roma i reakcijama na set mera Vlade Srbije za borbu protiv ekonomske krize. BLIC - "Blokada Legijinih računa u Grčkoj i Švajcarskoj", naslov je teksta o prvom nalogu za zaplenu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Blokada Legijinih računa

Izvor: Cafe.ba, 09.Apr.2009

Bogatstvo Milorada Ulemeka Legije danas će se konačno, potpisivanjem prvog sudskog naloga za privremeno oduzimanje imovine stečene kriminalom, naći pod blokadom, saznaje Blic.

Nastavak na Cafe.ba...

Radovanović: Počinje oduzimanje imovine

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2009

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović potvrdio je da će, zamrzavanjem imovne Milorada Ulemeka Legije, od danas početi primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Radovanović ističe da je svim tužilaštvima širom Srbije naložio da hitno počnu primenu tog Zakona i da će...

Nastavak na Radio 021...

Zaplena mafijaške imovine: LEGIJINE PARE JOŠ NISU PRONAĐENE

Izvor: Press, 09.Apr.2009

Tužilac zatražio od suda da se Miloradu Ulemeku oduzme kuća od 150 kvadrata u Beogradu, ali Legijini navodni milioni još nisu pronađeni. . Specijalno tužilaštvo dostavilo je juče zahtev sudu za privremeno oduzimanje kuće Milorada Ulemeka Legije u beogradskom naselju Filmski grad. Međutim,...

Nastavak na Press...

Legiji blokirana imovina

Izvor: Mondo, 09.Apr.2009

Slobodan Radovanović potvrdio da je imovina Milorada Ulemeka Legije od danas privremeno oduzeta. Zabrana raspolaganja biće stavljena na Ulemekovu vilu na Ceraku, stan u Atini i dva računa u bankama u Švajcarskoj i Grčkoj, piše 'Blic'.

Nastavak na Mondo...

Radovanović: Privremeno oduzimanje imovine Ulemeka

Izvor: NaDlanu.com, 10.Apr.2009, 13:47

BEOGRAD, 9. aprila 2009. (Beta) - Vršilac dužnosti Republičkog tužioca Slobodan Radovanović izjavio je da će imovina Milorada Ulemeka Legije od danas biti privremeno oduzeta na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. "Ovo je sam početak primene Zakona. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.