Lagardova dopustila mogućnost izlaska Grčke iz evrozone na kontrolisan način

Izvor: Blic, 16.Maj.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagardova dopustila mogućnost izlaska Grčke iz evrozone "na kontrolisan način"

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard dopustila je danas mogućnost da će Grčka napustiti evrozonu na kontrolisani način.

- Ukoliko obećanja o smanjenju budžetskog deficita koje je Grčka dala ne budu ispunjena, postoje odgovarajuća rešenja za to, što uključuje dodatno finansiranje i vreme ili mehanizam za izlazak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što u ovom slučaju mora da bude kontrolisani izlazak - rekla je Lagardova.

- Izlazak bi bio ekstremno skup i nosio bi mnogobrojne rizike, ali je on takođe jedna od opcija koje moramo tehnički da razmotrimo - ukazala je ona.

Istovremeno su u Grčkoj politički lideri danas objavili da je zemlja pred novim izborima usled toga što oni nisu uspeli da se dogovore oko osnivanja koalicione vlade.

Analitičari ističu da je verovatno da će na novim izborima većinu mesta u parlamentu dobiti stranke koje su protiv mera štednje i koje bi mogle da izvedu Grčku iz zone evra.

- Grci su primenili važne reforme i žrtvovali se. Bila bi prava šteta za narod da se sve to sada odbaci zbog dubokih političkih neslaganja. Nadam se da će se iznaći kompromis koji će omogućiti napredak u okviru programa, pri čemu će detalji tog programa moći da se preispitaju, ali ne i njegove osnove - dodala je Lagardova.

Povezane vesti: Junker: Evrozona želi da zadrži Grčku Sutra novi sastanak kod Papuljasa o tehnokratskoj vladi Evrozona: Grčka da poštuje dogovor ili rizikuje izlazak Indeksi na berzama u velikom padu zbog Grčke Di Rupo: Grčka je nezavisna zemlja, nisu joj potrebni saveti

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.