Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijas: Grčka neće priznati nezavisnost Kosova

BEOGRAD - Grčki ministar spoljnih poslova, Nikolaos Kocijas ,izjavio je danas u Beogradu da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova.

On je objasnio da trgovinska kancelarija Kosova u Atini neće biti diplomatsko predstavništvo.

 "To nije dogovoreno, ni predviđeno", rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije poslije sastanka sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Na pitanje da li će Zajednica srpskih opština na Kosovu biti formirana na osnovu Briselskog sporazuma ili kosovskih zakona, Kocijas je rekao da "sporazumi treba da se sprovode u cjelosti".

Upitan o pregovorima o sporu Grčke s Mekedonijom oko njenog naziva, Kocijas je rekao da je napravljen korak naprijed, a da je ključ rješenja "realizam i pragmatizam".

"Potreban je kompromis, ali ne 'truli kompromis'. Obje stane moraju da razumiju da ne mogu dobiti sve", dodao je grčki ministar.

Dačić je rekao da je najdjelotvornije da se razgovara direktno i da se traže zajednički interesi za otklanjanje tih problema "koji zadiru u prošlost, tradiciju i istoriju regiona".

Srbija ima razumijevanja za stav Grčke, rekao je Dačič i ocjenio da je priznanje Makedonije pod njenim ustavnim nazivom bilo "nepormišljen potez" Beograda.

Dodao je da ponašanje Makedonije prema Srbiji "nije bilo akdekvatno" i podsjetio na makedonsko priznanje nezavisnosti Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.