Ko sve danas slavi Božić

Izvor: Dzungla.org, 07.Jan.2013, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sve danas slavi Božić

Božić po julijanskom kalendaru danas slave ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Proslava Božića počela je sinoć svetim liturgijama.
Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril služio je liturgiju u centralnom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << je prusustvovao i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, kao i mnogi visoki državni funkcioneri.
Mere bezbednosti oko pravoslavnih hramova i manastira u Moskvi znatno su povećane u nedelju uveče.
U Božićnoj poslanici, patrijarh Kiril pozvao je na milosrđe i toleranciju, na vršenje dobrih dela kako bi se stvarnost makar malo izmenila na bolje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je liturgiji u selu Ljesnoe, u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gde se nalazi njegova rezidencija.
Čestitajući Božić pravoslavnim vernicima i svim Rusima, Putin je kazao da je to praznik koji vekovima objedinjuje oko duhovno-moralnih vrednosti koje su igrale posebnu ulogu u istoriji Rusije i služe kao oslonac društva.
Egipatski Kopti okupili su se u glavnoj katerali u Kairu na večernjem služenju koje je predvodio novi poglavar Tavadros Drugi. Koptima je ovo prvi Božić posle izbora islamiste Mohameda Morsija za predsednika i usvajanja novog Ustava za koji se smatra da naginje islamizmu.
Morsi je čestitao Božić Tavadrosu, a na služenju su prisustvovali njegovi saradnici.
Svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Zagrebu prisustvovali su predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suprugama, a njihov ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vernici su pozdravili aplauzom.
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan Pavlović rekao je da je dolazak hrvatskog državnog vrha na bogoslužje izuzetna radost, čast i ohrabrenje, i pozvao vernike na molitvu za mir, slogu i zajedništvo.
U brojnim pravoslavnim crkvama u BiH sinoć je paljen badnjak, a Odbor za međureligijsku saradnju BiH uputio je čestitku vernicima povodom Božića.
„Božić kao praznik pomirenja zajednice, radosti porodice i toplog strujanja božanske ljubavi kroz ovaj svet, koja može da zagreje svaki dom i svako srce, oživljujući ih za život i radost, neka svakom čoveku obnovi nadu u beskrajnu Božiju ljubav“, naveo je u božićnoj čestitki Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici.
Božiću koji je porodični praznik i slavi se u kući, prethodi 40-odnevni post.
U noći između 13. i 14. januara, osmog dana po rođenju Hrista, po starom kalendaru obeležava se početak nove godine, jer se smatra da je tog dana Hrist bio obrezan.
Hrišćani ne nazivaju Božić najvećim praznikom već je to za njih Uskrs koji slavi pobedu života nad smrti.
Crkve koje koriste novi, gregorijanski kalendar, proslavile su Božić 25. decembra.
(Izvor: Mondo, Beta)

Nastavak na Dzungla.org...






Povezane vesti

Poziv na milosrđe i toleranciju

Izvor: Danas, 07.Jan.2013

Božić po julijanskom kalendaru juče su proslavili ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Proslava Božića počela je u nedelju na Badnje veče svetim liturgijama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.