Kabinet premijera Grčke: Ubuduće Severna Makedonija, poziv za NATO i EU tek posle ratifikacije

Izvor: Beta, 12.Jun.2018, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabinet premijera Grčke: Ubuduće 'Severna Makedonija', poziv za NATO i EU tek posle ratifikacije

 "Severna Makedonija" je novi naziv Makedonije o kojem su se sporazumeli Atina i Skoplje, rečeno je na "neformalnom brifingu" u kabinetu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, prenosi večeras na internetu atinski list "Katmerini".Izvori iz kabineta su naveli da je dobitk za Grčku to što joj sporazum omogućava da "vrati sebi istoriju drevne Makedonije, koju su svojatale ranije vlade suseda".Isti izvori napominju da "sporazum predviđa da Grčka ratfikuje sporazum tek pošto bude završena ustavna revizija u susednoj zemlji". Uz to, "poziv (Makedoniji) da se pridruži NATO-u i da otvori pregovore sa EU uslediće po ratifikaciji sporazuma u Skupštini BJRM, a njeno članstvo u obe organizacije će biti moguće tek posle ustavne revizije, a u pozivu za to će izričito biti navedeno da je poziv nevažeći ako ne bude revizije Ustava".Cipras o sporazumu s Makedonijom: Imamo dobar sporazum; Pavlopulos: Odgovornost je na njimaPremijer Grčke Aleksis Cipras je danas popodne rekao predsedniku Republike Prokopisu Pavlopulosu da je danas sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije s kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postignut "dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija".Sporazum čije se objavljivanje očekuje, dvojica premijera bi trebalo da potpišu sledećeg vikenda na zajedničkoj ...
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRČKA VLADA PADA ZBOG MAKEDONIJE: Nezadovoljan sporazumom sa Skopljem, ministar odbrane sutra napušta koaliciju! DESNIČARI RUŠE CIPRASA!

Izvor: Kurir, 12.Jun.2018

Aktuelni ministar odbrane Grčke Panos Kamenos sutra će, kako Kurir nezvanično saznaje, napustiti koaliciju sa partijom premijera Aleksisa Ciprasa zbog nezadovoljstva postignutim dogovorom sa Skopljem, i tako oboriti grčku vladu!

Nastavak na Kurir...

Ovo su glavne stavke sporazuma između Grčke i Makedonije

Izvor: Blic, 13.Jun.2018, 14:48

Završetkom pregovora i postizanjem sporazuma s BJRM, Grčka vraća sebi svoju istoriju, istoriju drevne Makedonije, koju je ranije svojatala vlada susedne zemlje, navela je grčka vlada u obrazloženju postiguntog spoarazuma sa makedonskom vladom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.