Imigrantski udar na Srbiju

Izvor: Danas, 21.Jun.2015, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imigrantski udar na Srbiju

Preševo, Bujanovac, Vranje - Tokom proteklog vikenda i juče pripadnici pogranične policije Srbije uz granicu sa Makedonijom suočili su se sa najvećim talasom imigranata u ovoj godini, koji iz zemalja Bliskog istoka i Afrike, preko Grčke i Makedonije, ilegalno ulaze u Srbiju. Tokom vikenda, prema policijskim procenama, kod Preševa je u Srbiju ušlo blizu 2.000 osoba, uglavnom državljana Sirije. Najčešće noću prelaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << državnu granicu, a imaju i "vodiče" koji im uslugu ulaska na teritoriju Srbije naplaćuju i do 200 evra.

U improvizovanom prihvatnom centru u Preševu vlada mobilno stanje, jer nedostaju, pre svega, hrana i higijenska sredstva.

- Mi smo limitirani u ovakvim, za nas, vanrednim situacijama. Hoćemo da pomognemo ovim ljudima, ali nedostaju nam sredstva pa je neophodna pomoć države. Pre svega u hrani i higijenskim sredstvima, jer mi ne možemo da procenimo kako će se situacija dalje odvijati - upozorio je za Danas Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, koja se svojom teritorijom naslanja na državnu granicu sa Makedonijom.

Od početka godine imigrantima je u policijskoj stanici u Preševu izdato više od 3.000 zahteva za azil u Srbiji, ali procene upućenih ukazuju da je to samo "tranzitna ulaznica" za dalji put prema zemljama EU. Imigranti najčešće uz ne malu nadoknadu za taksi prevoz od Preševa stižu do autobuske stanice u Bujanovcu, gde koriste direktne autobuske linije, najčešće prema Beogradu i Subotici.

- Sve veći broj imigranata dolazi i u Vranje. Uredno kupuju autobuske karte najčešće do Beograda, a najčešće imaju potvrde o tome da žele da dobiju azil u Srbiji - kažu na autobuskoj stanici "Kavim Jedinstva" u Vranju, zbog čega je pojačano i prisustvo policije. Dešavalo se poslednjih dana da imigranti koji nemaju potvrde o zahtevu za azil u Srbiji, a krenuli su redovnom autobuskom linijom u pravcu Beograda, budu naknadno kontrolisani u policijskoj stanici u Vladičinom Hanu, što je uslovljavalo kašnjenje autobusa i nezadovoljstvo putnika.

- Radi se o muškarcima srednjih godina, ali i ženama sa decom, koji vrlo slabo govore engleski jezik pa to dodatno otežava celokupnu proceduru - objašnjavaju policijski izvori sa juga Srbije.

Boban Arizanović, šef odseka Pogranične policije za suzbijanje ilegalnih migracija upozorava "da ne postoji sistem sankcionisanja ilegalnog prelaska državne granice, jer u prvoj policijskoj stanici oni se prijavljuju tražeći azil u Srbiji". Postoji rok od 72 sata da se sa takvom potvrdom jave nekom od centara za azil u Srbiji, ali mnogi to ne čine već nastavljaju svoj put ka severnoj granici Srbije, najčešće sa Mađarskom.

Tokom jučerašnjeg dana više desetina imigranata redovnim linijama "Niš ekspresa" i "Kavim Jedinstva" iz Bujanovca i Vranja nastavilo je svoj put ka Beogradu.

Kontrola

Pogranična policija pojačala je kontrolu državne granice, kao i kontrolu onih lica koja "pružaju usluge imigrantima da lakše stignu do severne granice Srbije sa Mađarskom".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Talas imigranata na jugu Srbije: Umorni i utučeni u potrazi za boljim životom

Izvor: Blic, 22.Jun.2015, 16:05

Posle najave mađarskih vlasti da će zbog najezde imigranata duž granice sa Srbijom da podignu visoku žičanu ogradu, sve je više državljana iz bliskoistočnih i afričkih zemalja koji stazama i bogazama opštine Preševo ilegalno prelaze državnu među sa Makedonijom...Predsednik opštine Preševo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.