Talas imigranata na jugu Srbije: Umorni i utučeni u potrazi za boljim životom

Izvor: Blic, 22.Jun.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas imigranata na jugu Srbije: Umorni i utučeni u potrazi za boljim životom

Posle najave mađarskih vlasti da će zbog najezde imigranata duž granice sa Srbijom da podignu visoku žičanu ogradu, sve je više državljana iz bliskoistočnih i afričkih zemalja koji stazama i bogazama opštine Preševo ilegalno prelaze državnu među sa Makedonijom.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je za „Blic“ da lokalna samouprava ukazuje gostoprimstvo nevoljnicima koji iz Sirije i drugih država preko Srbije odlaze u Mađarsku i druge zapadnoevropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje. U policijskoj stanici u Preševu potvrdili su da je u dane vikenda iz makedonskog mesta Lojane u albansko selo Miratovac ilegalno u Srbiju ušlo više od 200 nevoljnika iz inostranstva.

- Opština Preševo je siromašna i nema finansijskih mogućnosti da zbrine imigrante. Oni pod okriljem noći šumskim i brdskim putevima ulaze u Miratovac. Odatle do železničke stanice u Bujanovcu ili taksi vozilima prema granici Srbije sa Mađarskom. Neophodna nam je pomoć države, jer je ovo njen problem. U improvizovanom prihvatnom centru u Preševu lokalna samouprava imigrantima u tranzitu obezbeđuje hranu, vodu i osvežavajuće napitke. Ukoliko ustreba, pružamo i medicinsku pomoć. Njima je Preševo samo ulazna usputna stanica do zemalja Evropske unije - rekao je Mustafa.

Autobuska stanica koja se nalazi na ulazu u grad pored puta za Vranje, Skoplje, Gnjilane i Prištinu ovih dana najveće je utočište ilegalaca iz inostranstva koji preko Srbije beže u zapadnoevropske zemlje da bi spasili glavu i obezbedili sigurnije parče hleba.

Zbog neočekivanog talasa imigranata na autobuskoj stanici je pojačana policijska kontrola. Službenici Policijske stanice u Bujanovcu kontrolišu imigrante i osobe koje im za velike pare pomažu da ilegalno uđu u Srbiju.

- Strani državljani ilegalno kupuju karte i autobusima „Nišekspresa“ i vranjskog „Kavim jedinstva“ odlaze do Beograda i Subotice. Pre ulaska u autobus prijavljuju se policiji tražeći azil u Srbiji, koji im služi da u tranzitu odu na Zapad, a ne da ostanu u našoj zemlji. U policiji dobijaju potvrdu i dužni su da se u roku od 72 sata sa papirom jave nekom od centara za azil. Velika većina se sa potvrdom ne javlja centrima. Kada ih u autobusu otkrije policija, probleme imaju posade autobusa i putnici - ističe vozač „Kavim jedinstva“ iz Vranja Stojan S.

Dragan Petrović iz Bujanovca kaže da su imigranti mirni, skromni, umorni i utučeni. Sa njima je teško komunicirati jer nisu dobro ovladali engleskim jezikom.

- Na autobuskoj stanici je povećano prisustvo policije. Lokalni vodiči, koji imigrantima pomažu da neopaženo noću uđu na našu teritoriju usluge po imigrantu naplaćuju do 200 evra. Da bi od Preševa došli do autobuske stanice u Bujanovcu, strani ilegalci prinuđeni su da taksistima vožnju plaćaju papreno - veli Ilija Stajković.

Šef Odseka pogranične policije za suzbijanje ilegalnih migracija Boban Arizanović naglašava da je ove godine u stanici u Preševu podneto bezmalo 3.000 zahteva za dobijanje azila u Srbiji. Vlasnik građevinske firme „Elhan komerc“, privatne  RTV „Spektri“ i lokalni političar Nedžat Behljulji izjavio je da se imigranti ne zadržavaju u opštini Bujanovac, zbog čega multietnička opštinska vlast nema posla oko prijema i zbrinjavanja nevoljnika iz drugih zemalja koji u Srbiju dolaze iz Grčke i Makedonije.

U toku mnogih kontrola na graničnom prelazu Preševo, carinici i policija su u železničkim vagonima i kamionima ove godine pronašli više od 700 sakrivenih Sirijaca, Avganistanaca i državljana drugih zemalja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.