Grčku pritiskaju dugovi

Izvor: Politika, 24.Maj.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčku pritiskaju dugovi

Ukoliko ne dobije novu tranšu kredita, Atina će doći u situaciju da obustavi isplatu plata i penzija

Od našeg dopisnika

Atina – Grčka neće biti u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze prema kreditorima ukoliko ne dobije sledeću ratu od 12 milijardi evra, koji su sastavni deo opšteg paketa pomoći od 110 milijardi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Izostanak tranše kredita doveo bi do obustavljanja državnih rashoda, znači ne bi bilo plata, penzija... To bi već u julu značilo potpunu nelikvidnost Grčke.

Ovu poruku je grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu sunarodnicima uputio neposredno posle sednice vlade na kojoj je usvojen novi paket mera štednje koji će Grcima doneti nove poreze, poskupljenja, smanjene prihode, talas privatizacije i, po striktnom zahtevu EU, „otvaranje” 136 profesija.

Papakonstantinu je pojasnio poruku MMF-a koji, kako je zvanično saopšteno, ne namerava da prosledi sledeću tranšu kredita ukoliko Atina ne obezbedi finansijsku pomoć Evrope. U prevodu, to znači da Grčka mora da ispuni sve zahteve i obećanja data EU koja je na poslednjem sastanku tražila dodatno stezanje kaiša i, između ostalog, i manje lagodan život Grka, kako je to rekla nemačka kancelarka Angela Merkel.

Papakonstantinu je saopštio da je na sednici vlade razmatran srednjoročni ekonomski program do 2015. koji podrazumeva da se „uštedi” 26 milijardi evra i da se kroz program privatizacije državna kasa dopuni sa još 50 milijardi evra.

Međutim, vlada će morati da uštedi još šest milijardi kako bi se popunila rupa u budžetu i deficit sveo na 7,5 odsto, što u ovom trenutku deluje gotovo nemoguće.

Zvanični predstavnik za štampu je precizirao da će država odmah početi sa prodajom 20 odsto svojih akcija u nacionalnom operateru OTE koji se procenjuje na 3,2 milijarde evra. Na spisku za prodaju je Poštanska štedionica i gasna kompanija, gde je državno učešće 65 odsto kao i 75 odsto državnih deonica u lukama Pirej i Solun. Na prodaju je Vodoprivreda, a moguće je i atinski i još 30 aerodroma u provinciji, ali i kazina, državna lutrija, železnički putevi, preduzeća iz sfere odbrane, bogata nalazišta... Prema opštoj proceni, vrednost državne svojine iznosi 270 milijardi evra, ali nije sve na prodaju.

Vlada je po kratkom postupku odlučila da se povećaju porezi na sve vrste goriva, uključujući i gas. Povećavaju se porezi na bezalkoholne napitke, potom za one koji poseduju čamce, brodove, bazene, luksuzna kola, skupe nekretnine. Raste cena cigaretama, putarini, povećava se PDV sa 13 odsto na 23 procenta za gotovo sve robe i usluge.

Štednja će obuhvatiti socijalno osiguranje, zdravstvo, armiju, dodatno će biti smanjen broj državnih agencija, ali i plate zaposlenih u javnom sektoru. Detalji će dopunski biti saopšteni, posle sastanka premijera sa predstavnicima „trojke” (MMF, EU i Evropska centralna banka).

Međutim, Jorgos Papandreu apeluje na patriotizam sunarodnika i solidarnost političkih partija kako bi se nastavilo za započetim reformama i zemlja izvukla iz krize.

Rejting agencije im poručuju da se pozicije Grčke opasno ljuljaju. Agencija „Fič” ponovo je snizila kreditni rejting Grčke uz obrazloženje da opasnost postoji sve dok se ne čuje da li će kreditori dati novu tranšu kredita.Tek posle toga, kaže „Fič”,može se razgovarati o popravljanju kreditnog rejtinga Grčke jer, po njima, opasnost neočekivanog restrukturisanja grčkih dugova još nije prevaziđena.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 25.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.