Grčke kamiondžije nastavljaju štrajk punom jačinom

Izvor: Blic, 30.Jul.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčke kamiondžije nastavljaju štrajk punom jačinom

Grčki vlasnici kamiona odlučili su danas da nastave štrajk zbog koga je od ponedeljka, u jeku turističke sezone, poremećeno snabdevanje gorivom i namirnicama širom zemlje, a posebno na ostrvima. Danas je u Solunu došlo i do sukoba između policije i kamiondžija. Vlada Grčke je večeras najavila da će snabdevanje gorivom normalizovati angažovanjem vojnih kamiona i brodova.

Predsednik udruženja kamiondžija Jorgos Corcatos rekao je posle višesatnog sastanka sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavnicima sindikata da će se štrajk nastaviti punom jačinom uprkos odluci vlade od srede da ih merom civilne mobilizacije prinudi da rade.

Višednevni štrajk kamiondžija usred turističke sezone je izazvao teške poremećaje u Grčkoj, između ostalog u snabdevanju benzinskih pumpi gorivom zbog čega je zaglavljeno hiljade stranih gostiju.

Vlada Grčke je večeras najavila da će snabdevanje građana motornim gorivom normalizovati angažovanjem vojnih kamiona i brodova, i da će vojnici voziti kamione-cisterne oduzete privatnika koji štrajkuju.

Portparol vlade Jorgos Petalotis je rekao agenciji AP da će vanredne mere biti sprovedene "što je pre moguće".

Solun: Kamiondžije se sukobile sa policijom

Grčka policija sukobila se danas sa vozačima kamiona koji peti dan štrajkuju.

Do sukoba kamiondžija i policije došlo je ispred naftne rafinerije kod Soluna, pošto sindikati nisu poslušali naređenje vlade da se vrate na posao.

Grčka televizija prikazala je policajce koji palicama udaraju kamiondžije, koji su sprečavali kamion da izađe iz rafinerije, prenela je agencija Rojters.

Suština spora prevoznika i Vlade su cena godišnje dozvole za obavljanje transporta i ukupan broj dozvola za to u Grčkoj. Vlada u okviru novih mera za ozdravljenje privrede namerava da liberalizuje izdavanje dozvola za kaminodžije, čemu se oni suprotstavljaju.

Kamiondžije su odbacile kompromisno rešenje vlade da im nadoknadi finansijski efekat liberalizacije njihove profesije.

Turističke agencije zabrinute zbog otkazivanja rezervacijacija

Odluka o nastavku protesta zabrinula je turističke agencije koje se plaše talasa otkazivanja rezervacija.

"Problemi s snabdevanjem se nastavljaju i pogoršavaju, posebno na ostrvima i situacija je daleko od vraćanja na normalu i pored odluke vlade o prinudnom vraćanju na rad kamiondžija," rekao je agenciji Frans pres Jorgos Telonis, predsednik grčke unije turoperatera (HATTA).

Agencije za iznajmljivanje vozila saopštile su da su paralizovane pošto stotine turista odustaju od iznajmljivanja jer ne mogu da dođu do goriva.

Udruženje hotelijera Halkidike pomaže gostima da nađu benzinske pumpe na kojima ima goriva, izjavio je predsednik tog udruženja Grigoris Tasios.

Srpski turisti u Grčkoj

Broj "zarobljenih" srpskih turista na severu Grčke je mnogo manji nego što se spekuliše u srpskim medijima, jer su blokirani samo motorizovani turisti koji nemaju 20 litara benzina da stignu do granice s Makedonijom, izjavio je danas šef konzularnog odeljenja u Atini Jovica Čekić. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.