Grčka zvanično zatražila finasijsku pomoć

Izvor: Politika, 23.Apr.2010, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka zvanično zatražila finasijsku pomoć

Od našeg dopisnika

Atina, 23. aprilaGrčka je u petak u podne zvanično zatražila aktiviranje mehanizma finansijske pomoći EU i MMF-a koji je, prema odluci Brisela, i mogao da bude pokrenut samo na izričiti zahtev Atine.

Na odluku su Atinu, bez sumnje, naterali sve jači pritisci tržišta. Samo u jednom danu nekoliko događaja: stanje na berzama je došlo do kritične tačke,EU je posle analiza koje je objavila evropska statistička agencija EUROSTAT >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povećala svoju procenu grčkog budžetskog deficita sa 12,7 na 14 odsto, a agencija MUDI ponovoje snizila njen kreditni rejting. Novo povećanje troškova pozajmljivanja države, koja duguje 300 milijardi evra, učinilo je svoje!

„U ovom trenutku, aktiviranje kreditnog mehanizma je nacionalni imperativ i zato se našim partnerima obraćam sa zvaničnim zahtevom“, izjavio je u TV obraćanju premijer Jorgos Papandreu, koji je van Atine, na egejskom ostrvu Kastelorizo. On je naglasio da svetsko tržište, svetske berze, nisu Grčkoj dale dovoljno vremena neophodnog da pokrene izmenjene ekonomske mehanizme i primeni nove mere koje bi pomogle da se zemlja izvuče iz začaranog dužničkog kruga.Vrtoglavi rast kamatnih stopa, kako je rekao premijer,pretio je da poništi efekte i tako nepopularnih mera štednje.

Grčka će, kako je poetično rekao Papandreu, nastaviti sa svojim naporima uverena da će partneri ubuduće moći da je prihvate kao sigurnu luka u kojoj će biti obnovljen njen– „nacionalni brod”.

Dakle, Grčka će sada i zvanično moći da računa na „spasilački paket”, kredit od 45 milijardi evra sa kamatom od pet odsto koje joj, naravno, pod određenim uslovima koji se preciziraju do tančina, daju EU i MMF. Prvo se očekuje pomoć iz kese sa 30 milijardi koju je spremna da da EU, a tek posle, ukoliko bude potrebno,i preostalih 15 milijardi iz kase MMF-a. Naime,među grčkim ministrima i zvaničnicima pozajmljivanje od MMF-a, sudeći po njihovim izjavama poslednjih dana, predstavlja pravi bauk. Na poslednjoj sednici vlade bilo je komentara da bi uz pomoć MMF-a mogli da „ostanu bez pantalona” pa je ministar finansija Papakonstantinu morao da ubeđuje članove vlade da će se prvo zatražiti pomoć EU.

Tek sada, posle zvaničnog zahteva za kreditiranjem, jasno je koliko je teško i sa koliko će doslednosti Papandreu insistirati da ministri i njihovi saradnici ispunjavaju obaveze i projket mera za izlazak iz najteže finansijske krize u istoriji zemlje.

„Ono što se u zemlji dešavalo od 2004. do 2009. očigledni je kriminal koji nas je doveo do ove očajničke borbe za opstanak,narod do razočarenja i distanciranja od političkog sistema.Iz toga što nam se desilo za mene postoje samo dva zaključka: neophodne su radikalne promene, a zatim, borba da postanemo deo sveta i– razvoja”,rekao je grčki premijer.

Šta o današnjoj odluci misli nacija i kako put dalje vide radnički sindikati, uskoro će biti izvesno. Do sada, i pored činjenice da je, teoretski, nacija prihvatila drastične mere štednje kao jedan od načina za izalzak iz krize, u praksi– to je izgledalo drugačije.Štrajkovi i demonstracije se smenjuju, nekoliko dana u nedelji Atina je paralisana, transport ne radi, sindikati i partije izvode radnike na ulice... Isto se najvaljuje i za narednu nedelju, u utorak Atina ostaje bez javnog transporta.Dakle, opet u saobraćajnom kolapsu. U isto vreme– svi to vide... I evropski partneri i druge nacije, i špekulanti, i oni koji na tuđoj muci profitiraju...

Vlada Grčke je do sada insistirala i pokušavala da novac nabavlja na tržištu obveznica kako bi izbegla da traži finansijsku pomoć za spašavanje.Međutim, troškovi pozajmljivanja su se u četvrtak popeli na alarmantno visoke i neodržive nivoe. Tako je,recimo, prinos na grčke desetogodišnje obveznice odskočio za 87 baznih poena na 8,97 odsto.Pritisak na tržištima je iz dana u dan bio sve veći i bilo je neminovno da pod takvim uslovima Grčka bude primorana da zatraži pomoć.

Grčki mediji, za sada, samo prenose vesti bez većih komentara koje tek treba očekivati.

Jasmina Pavlović-Stamenić

[objavljeno: 23/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.