Grčka aktivirala pomoć

Izvor: S media, 23.Apr.2010, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka aktivirala pomoć

Današnja izjava grčkog premijera Jorgosa Papandreua da je njegova zemlja "aktivirala" paket medjunarodne finansijske pomoći za prevazilaženje oštre dužničke krize, odmah je izazvala neveliki rast evra na evropskom deviznom tržištu, a takodje i skok glavnog kontinetalnog indeksa akcija.

Evro je, naime, u ranoj popodnevnoj trgovini na indikativnoj valutnoj berzi u Londonu blago ojačao, na nešto više od 1,33 dolara, nakon što se prethodno spustio prema američkom takmacu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do najnižeg nivoa u proteklih 12 meseci, izvestila je agencija Rojteres.

Zajednička valuta 16 članica Evropske unije je istovremeno "odskočila" i u odnosu na japanskog takmaca i razmenjivala se po kursu od blizu 125 jena.

Dolar je uglavnom stagnirao u odnosu na druge jake novčane jedinice i na evropskom tržištu je vredeo 93,77 jena, 1,077 švajcarskih franaka i 1,535 za britansku funtu.

Evropske akcije su danas poskupele delom i zbog rasta aprilskog indeksa poslovnog poverenja u Nemačkoj, što može biti indikator da je i najveća privreda zone evra u uzlaznoj putanji.

Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - ojačao je 0,8 odsto, nakon što je juče opao na najnižu vrednost tokom protekle tri sedmice.

Globalni indikator kretanja cena deonica - MSCI - danas je opao neznatno - za 0,1 odsto - ali je i dalje oko najvišeg nivoa od septembra 2008. godine, navodi agencija Blumberg.

Na evropskom efektnom tržištu najimpersivniji rast cena akcija zabeležen je u prometu hartijama švedskog "Volvoa". Cene deonica tog proizvodjača vozila uvećane su, naime, više od 11 odsto.

Tako visok skok cena akcija drugog po veličini svetskog proizvodjača kamiona usledio je posle saopštenja kompanije da u prvom kvartalu imala veći profit od očekivanog.

Uprkos današnjem oporavku evra i skoku cena akcija na evropskom tržištu, usled poboljšanih izgleda da se reši grčka duznička kriza, neki analitičari su i dalje skeptični.

Strateški analitičar finansijske kompanije Kredi agrikole CIB Piter Katvel smatra da niko još ne može sa sigurnošću reći šta će se u bnudućnosti dogoditi, a u vezi rešavanja grčke krize.

"Mi treba da znamo koliko će Grčka dobiti (novca) i kada", kazao je Katvel, uz opasku da će se, ukoliko te činjenice ne budu poznate, neizvesnost na finansijskim tržištima nastaviti.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka zvanično zatražila finasijsku pomoć

Izvor: Politika, 23.Apr.2010

Od našeg dopisnika..Atina, 23. aprila – Grčka je u petak u podne zvanično zatražila aktiviranje mehanizma finansijske pomoći EU i MMF-a koji je, prema odluci Brisela, i mogao da bude pokrenut samo na izričiti zahtev Atine...Na odluku su Atinu, bez sumnje, naterali sve jači pritisci tržišta....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.