Izvor: Southeast European Times, 20.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka sprečila ulazak makedonskih novinara na svoju teritoriju

20/07/2008

ATINA, Grčka -- Grčke granične vlasti u subotu (19. jul) nisu dozvolile grupi makedonskih novinara da uđu u zemlju, javili su makedonski mediji. Novinari televizijskih stanica i pisanih medija hteli su da snime okupljanje izbeglica iz perioda posle Drugog svetskog rata iz Egejske Makeodnije u severnim selima Florina i Meliti. Zvaničnici na granici >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rekli su novinarima da nemaju odgovarajuće akreditacije za ulazak u Grčku. Ranije istog dana grčkim TV stanicama koje su želele da snime proslavu egejskih Makedonaca u Skoplju nije dozvoljen ulazak u Makedoniju.

Premijer Kostas Karamanlis oštro je odbacio mogućnost održavanja razgovora o postojanju makedonske manjine u Grčkoj. "Ne postoji i nikada nije postojala makedonska manjina u Grčkoj", rekao je on. On je to izjavio reagujući na pismo makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je pozvao Atinu da prizna makedonsku manjinu u zemlji.

U međuvremenu, dvojica američkih senatora odlažu imenovanje Filipa Rikera za ambasadora u Makedoniji, zbog tekućeg makedonsko-grčkog spora oko imena. Izvori su rekli da su u pitanju zakonodavci Olimpija Snou iz Republikanske stranke i demokrata Robert Menendez. AP je citirao delove pisma koje je upućeno iz kabineta Snouove državnoj sekretarki Kondolizi Rajs, a u kojem se Bušova administracija kritikuje zbog priznavanja Makedonije kao "Republike Makeodnije" 2004. godine. (Makfaks, A1, Dnevnik, Mina, Katimerini, ANA-MPA, Filelefteros - 19/07/08, AP, A1, Ju-Es-Ej Tudej, In.news, Fileleteros - 19/07/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.