Grčka ponudila Srbiji korišćenje distributivnog centra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka ponudila Srbiji korišćenje distributivnog centra

BEOGRAD -

Grčka je kompanijama iz Srbije ponudila korišćenje distributivnog centra za voće, povrće i meso koji se nalazi u Solunu, izjavio je danas ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević.

"To je prilika za naše poslovne ljude da u svom komšiluku obezbede kvalitetno tržište", kazao je ministar agenciji Beta i dodao da bi se na taj način omogućilo "povećanje izvoz agrarnih proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tržište Grčke".

Milosavljević je nakon povratka iz Grčke, gde je boravio sa srpskom političko-privrednom delegacijom, objasnio da je o korišćenju distributivnog centra u Solunu razgovarao sa ministarkom ekonomije, konkurentnosti i pomorstva Grčke Lukom Kaceli, dodavši da su konstatovali da je "robna razmena Srbije i Grčke daleko ispod potencijala naših privreda, želja i mogućnosti ekonomija".

Distributivni centar

Prema njegovim rečima, taj distributivni centar za snabdevanje voćem, povrćem i mesom koriste trgovci, hotelska privreda i ugostiteljski objekti severa Grčke.

"Veličina prostora na kome će srpski proizvodi biti zastupljeni će zavisiti od veličine ponude i zainteresovanosti naših kompanija", kazao je Milosavljević i dodao da očekuje da se za iznajmljivanje tog prostora jave svi značajniji domaći trgovci svežim i smrznutim voćem i povrćem.

On je naveo da bi srpske kompanije mogle da iznajme prostor za skladištenje nekoliko hiljada tona robe, što bi moglo da pomogne u rešavanju plasmana tržišnih viškova voća u sezoni.

Milosavljević je kazao da zainteresovane kompanije mogu da se jave Ministarstvu i Privrednoj komori Srbije, nakon čega bi u narednih mesec dana anketiranjem bilo utvrđeno kolike su njihove ponude robe i potrebe za skladišnim prostorom, kako bi potom moglo da se razgovara sa Ministarstvom ekonomije Grčke.

Međudržavni nivo

"Voljni smo da napravimo konzorcijum firmi i podignemo čitavu ideju na nivo međudržavnog projekta", rekao je ministar trgovine Srbije.

On je istakao da je "robna razmena između Grčke i Srbije u 2009. bila 366 miliona dolara, sa malo manje od 100 miliona dolara deficita na srpskoj strani".

"To je pad od oko 150 miliona dolara u odnosu na 2008. godinu", rekao je Milosavljević i naveo da je u razgovoru sa grčkim zvaničnicima ocenjeno da "postoji realni potencijel da se ta trgovinska razmena digne do nivoa od čak milijardu dolara godišnje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.