Grčka policija očistila međugranični prostor, uhapšeno 10 migranata

Izvor: RTS, 10.Dec.2015, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka policija očistila međugranični prostor, uhapšeno 10 migranata

U desetosatnoj operaciji Grčka policija uklonila stotine migranata iz neutralne zone između Makedonije i Grčke, javila je agencija ANA. Najmanje 10 migranata privedeno.
Od jutros je 46 autobusa prevezlo migrante do Atine, a prvi bi trebalo, kako se očekuje, da do grčke prestonice stigne večeras.

Policija je, takođe, otvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalni put u Idomeniju koji je bio blokiran tokom operacije, a nevladine organizacije su se vratile u Idomeni da tamo ponovo podignu kamp i sačekuju nove pridošlice, navodi ANA.
Ekonomski migranti su danima blokirali železničku prugu između Grčke i Makedonije, jer im nije dozvoljen ulazak u Makedoniju. 
Privedeni različitih nacionalnosti odvedeni su u policijsku stanicu u Idomeniju, a jedan iranski državljanin koji je, kako prenose mediji, "navodno bio izboden" prebačen je u bolnicu u Kukušu.
Tokom operacije je došlo do manjih sukoba policije i migranata, koji su pretežno iz Pakistana, Maroka, Alžira i Somalije, a koji su po velikoj hladnoći bili u kampu u blizini Idomenija nakon što je Makedonija počela da po nacionalnosti "filtrira" migrante od 19. novembra.
Prema izveštajima medija, grčka policija je rano jutros zatvorila granicu kod Idomenija kako bi međugranični prostor sa Makedonijom raščistila od migranata. 
Rojters i AFP prenose da je grčka policija opkolila oko 2.300 migranata koji su tri nedelje bili "zaglavljeni" na granici sa Makedonijom i prevozi ih do Atine.
Time su, kako ocenjuje britanska agencija, pokopane njihove nade da će potražiti azil u severnoj Evropi.
Oko 350 policajaca je bilo angažovano u prebacivanju migranata autobusima do zatvorenog stadiona u Atini koji je korišćen za tekvondo tokom Olimpijskih igara 2004. godine, kao i u dosad nekorišćene prostorije bivšeg atinskog aerodroma Helinikon.
Jedan policijski zvaničnik je rekao da migranti imaju rok od 30 dana da napuste Grčku, ali da nisu stavljeni u pritvor, a da će, ukoliko budu uhvaćeni u toj zemlji nakon isteka 30-dnevnog roka, biti uhapšeni i deportovani.
Međutim, nekoliko zemalja iz kojih migranti većinom potiču nemaju sporazume o readmisiji sa Grčkom, navodi britanska agencija i podseća da je Pakistan prošle nedelje odbio da primi nazad neke migrante koje je evropska pogranična agencija Fronteks avionom uputila iz Atine.
Predstavnicima medija bilo je onemogućeno da prate policijsku operaciju, navodi Rojters, a policija je u saopštenju navela da su novinari "time bili zaštićeni od bilo kakvog eventualnog nasilja, tenzija ili pretnji i agresivnog ponašanja".
U zoni od pet kilometara pristup su imali samo predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).
Akcija grčke policije na raščišćavanju međugraničnog prostora pokrenuta je kako bi se pripremio teren za dolazak jedinica evropske agencije za zaštitu granica Fronteks, koje bi trebalo da stignu naredne sedmice na granicu Grčke sa Makedonijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.