Grčka od danas predsedava OEBS-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka od danas predsedava OEBS-om

BEČ - Grčka danas od Finske preuzima predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koje će trajati do kraja 2009. godine.

Grčka će izložiti prioritete svog jednogodišnjeg predsedavanja u sedištu OEBS-a u Beču 15. januara.

Kao novi predsedavajući Grčka će morati da odgovori na "različite izazove u naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nestabilnom okruženju", navodi se na sajtu grčkog Ministarstva inostranih poslova, gde se kao izazovi navode globalna finansijska kriza, nedavni događaji na Kavkazu i diskusija o novoj evropskoj bezbednosnoj strukturi.

OEBS, koji okuplja 56 zemalja i pokriva teritoriju od Vankuvera do Vladivostoka, ima tri odvojene sfere delovanja - političko-vojnu koja se koncentriše na regionalnu bezbednost, ekonomsku dimenziju, uključujući i životnu okolinu i imigraciju, kao i pitanja ljudskih prava.

"Grčka će biti pošteni medijator koji će sistematski raditi na tome da ojača ulogu OEBS-a u prevenciji i upravljanju krizama", navelo je grčko ministarstvo.

Grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojani rekla je da će Atina posebnu pažnju posvetiti situaciji na Kavkazu i centralnoj Aziji, posle sukoba u Gruziji, kao i novoj bezbednosnoj strukturi u Evropi koja treba da uzme u obzir širenje Evropske unije, NATO i stratešku ulogu Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka predsedavajuća OEBS-a

Izvor: RTS, 01.Jan.2009

Grčka preuzela predsedavanje OEBS-u. Prioritet nerešeni konflikti, posebno, praćenje situacije u Kavkazu, nastale posle sukoba Rusije i Gruzije...Grčka je od prvog dana Nove godine i zvanično predsedavajuća OEBS-u...OEBS je ranije odlučio da od 1. januara 2009. godine povuče svoju misiju iz Gruzije,...

Nastavak na RTS...

Grčka preuzela predsedavanje u OEBS-u

Izvor: Blic, 01.Jan.2009

Grčka je danas na godinu dana preuzela predsedavanje u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.....Grčka ministarka Dora Bakojani preuzela je predsedavanje od finskog kolege Aleksandera Stuba. Dora Bakojani, kako je najavljeno, predstaviće u bečkom sedištu OEBS-a 15. januara Stalnom savetu...

Nastavak na Blic...

Grčka želi jačanje OEBS-ove uloge

Izvor: Večernje novosti, 02.Jan.2009, 16:37

Grčka je 1. januara na godinu dana preuzela predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, ističući opredeljenje za rad na jačanju uloge organizacije kao foruma za dijalog i platforme za akcije u srcu evropske bezbednosne arhitekture

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.