Grčka ne menja stav o Kosovu

Izvor: B92, 19.Mar.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grčka ne menja stav o Kosovu"

Priština,Beograd -- Grčka pozicija u vezi (nepriznavanja) Kosova je dobro poznata i nije se promenila, potvrdio je portparol MSP iz Atine, Konstandinos Kutras.

Povodom intervjua šefa Kancelarije za vezu Grčke u Prištini, ambasadora Dimitrisa Moskopulosa u kojem je rekao da "kada kažemo da želimo Kosovo u EU, to znači da želimo da Kosovo priznaju sve zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU", Kutras je naveo da je Moskopulos već izdao saopštenje u kojem je ukazao da su njegove reči pogrešno shvaćene.

"Očigledno su njegove (Moskopulosove) reči pogrešno shvaćene ili pogrešno interpretirane", rekao je Kutras.

Prethodno je i šef grčke Kancelarije za vezu u Prištini Dimitris Moskopulos izjavio da je njegova izjava da bi sve članice EU trebalo da priznaju Kosovo istrgnuta iz konteksta. On je Tanjugu izjavio i da Grčka nije promenila svoj stav o nepriznavanju Kosova.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio je danas intervju s Moskopulosom pod naslovom "Kosovo treba da priznaju sve zemlje EU".

Moskopulos je priznao da jeste izgovorio tu rečenicu, ali je naglasio da je to bilo u određenom kontekstu, iz kojeg je ona izvučena.

"Kontekst intervjua bio je taj da je novinar želeo razjašnjenja u vezi s kosovskim pasošima sa šengenskom vizom", rekao je on, podsećajući da je Grčka dosad izdavala grčke vize građanima Kosova, a da od 20. marta prihvata šengenske vize u kosovskim pasošima.

"Tokom intervjua, postavljeno mi je pitanje o izgledima da Grčka prizna Kosovo, što me novinari pitaju u svakoj prilici. Ja sam ponovio stav Grčke, koji želim da svi znaju: stav Grčke o Kosovu nije se promenio i ostaje isti", rekao je Moskopulos.

"Kada je reč o priznanju, mi nismo priznali Kosovo. Kada je reč o evropskoj perspektivi Kosova, mi je podržavamo. Mi želimo da ceo Zapadni Balkan, uključujući Kosovo, bude deo EU", dodao je on, podsetivši da je i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos dao sličnu izjavu tokom posete Prištini.

Moskopulos je, međutim, primetio da je, prema njegovom mišljenju, logično zaključiti da će, kada dođe trenutak da Kosovo uđe u EU, sve članice Unije morati da priznaju Kosovo "jer je to formalnost, uslov koji mora biti ispunjen" pošto "zajednica poput EU ne može da primi u članstvo novu državu, a da je ne prizna."

"Kada dođe vreme da Kosovo postane članica EU, pošto ispuni nužne uslove, tada će svi morati da priznaju Kosovo kako bi moglo da uđe u Uniju. Kada će se to desiti, ja ne znam, i mislim da u ovom trenutku to niko ne zna, uključujući i one koji donose odluke o tim pitanjima", rekao je on.

"Po mom mišljenju, ja ne vidim kako to drugačije može da se desi, i dosad mi niko nije predstavio nikakvu alternativu", dodao je Moskopulos.

On je, takođe, istakao da treba imati u vidu da ulazak Kosova u EU neće biti u doglednoj budućnosti.

"I prijem Srbije će se desiti za nekoliko godina, kada prilike budu drugačije. Ja ne želim da prejudiciram kako će tada stajati stvari", kazao je grčki diplomata.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.