Grčka kriza bez srećnog kraja

Izvor: B92, 25.Maj.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza bez "srećnog kraja"

Ekonomisti britanske banke HSBC smatraju da za Grčku i ostale članice evrozone postoje četiri moguća scenarija od kojih ni jedan nije sa "srećnim krajem".

Dva scenarija predviđaju izlazak Grčke iz zone evra, a druga dva, iako bez tragičnog kraja, nemaju ni "hepi end" - Grčka i Evropa će odahnuti, ali samo na kratko.

U prvom scenariju eksperti HSBC očekuju da partije Nova demokratija i PASOK posle izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo sastave vladu, koja će potvrdii sporazum sa "trojkom" spasilaca - EU, MMF i Evropskom centralnom bankom.

U tom slučaju Grčka bi od EU i MMF dobila nove milijarde evra, ali će njena ekonomija nastaviti da opada, što podriva kreditnu sposobnost vlade i bankarskog sektora.

Fajman: EU neće popustiti ucenama

Evropska unija nije promenila uslove mera štednje Grčkoj, kaže austrijski kancelar Verner Fajman i dodaje da bi izlazak Grčke iz evrozone doneo brojne nesigurnosti, što bi sve strane skupo koštalo.

Drugim scenarijem HSBC predviđena je pobeda levičarske partije SIRIZA, sa vladom koja će odbaciti mere štednje i neće uspeti da se dogovori sa "trojkom".

Evropski lideri, strahujući od kraha valutne unije, će Grčkoj ponovo dodeliti pomoć, makar i kratkoročnu, ali njeni problemi ostaju, ekonomija stagnira, a u evrozoni s vremena na vreme plane nova dužnička kriza.

Treći scenario predviđa izlazak Grčke iz zone evra i njenu izolaciju od ostalih "bolesnika". Vlada koju bi formirale levičarske partije, kategorično bi se protivila merama štednje, i kompromis sa EU više nije moguć. Bez novih kredita "trojke", Grčka, odsečena od finansijskih izvora, biće primorana da napusti evrozonu.

ECB, pokušavajući da zaštiti ostale zemlje od grčke "epidemije", proširiće program otkupa aktive sa sveže naštampanim evrima, ili će pokrenuti novu rundu podele jeftinih kredita.

Četvrti scenario predviđa širenje grčke "bolesti" na celu Evropu. Posle izlaska Grčke, lideri preostalih 16 zemalja "evrolenda" neće uspeti da se dogovore, odliv depozita iz banaka će se uvećavati, a evrozona će strmoglavo krenuti ka raspadu.

U toj varijanti razvoja događaja Portugalija, koja takođe ne uspeva da se izbori sa rastom javnog duga, napušta zonu evra. Italija kreće putem Grčke i Portugalije, a deo zvaničnika i zemalja EU pokušava da je spase, što međutim dovodi do otvorenog sukobljavanja Nemačke i Francuske.

Po ovom "mračnom" scenariju HSBC, krajem 2012. godine je moguć početak "valutnih ratova" - vlade će pribeći masovnoj manipulaciji kurseva svojih novčanih jedinica. Manje razvijene zemlje očekuje, u tom slučaju, ponavljanje krize iz 2008. godine, uz opšti pad vrednosti akcija.

IIF: Grčka van evrozone - pretnja za svet

Direktor Instituta za međunarodne finansije (IIF), Čarls Dalara, upozorio je da bi po globalnu privredu bilo veoma štetno kad bi Grčka napustila evrozonu.

Čelnik IIF-a, bankarske organizacije koja je u ime privatnih kreditora pregovarala o otpisu dela grčkog duga, takođe je zatražio od Evropske unije da osnuje sistem za garanciju depozita štediša u bankama.

Dalara je predložio da rok za vlade članica evrozone sa velikim problemom prezaduženosti za dovođenje javnih finansija u red bude produžen kako bi se omogućile mere za podsticaj ekonomskog rasta, što bi olakšalo ozdravljenje finansijskog stanja zemlje.

"Pogrešno je misliti da izlazak Grčke iz evrozone neće imati veoma ozbiljne posledice po evropske banke, Evropsku centralnu banku i zemlje poput Italije, Španije i Portugalije", rekao je Dalara i dodao da bi to "destabilizovalo čitavu svetsku privredu".

U poslednje vreme su veliku štetu od povlačenja štednih uloga pretrpele posebno banke u Grčkoj i Španiji.

Dalara je dodao i da bi Evropska unija uskoro trebalo da usvoji mehanizam za garanciju bankarskih depozita. "Trenutno ne postoji opasnost od velikog odliva kapitala, ali smo dopustili da neizvesnost oko Grčke pogodi druge zemlje poput Španije", istakao je čelnik IIF-a.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.