Grčka insistira na reparaciji ili će pleniti nemačku imovinu u Grčkoj

Izvor: 011vodič.com, 11.Mar.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka insistira na reparaciji ili će pleniti nemačku imovinu u Grčkoj

Nemačka bi mogla zažaliti zbog pritiska prema Grčkoj i to bi im se moglo osvetiti .Atina se poziva na reparaciju iz drugog svetskog rata i preti plenidbom nemačke imovine u Grčkoj.Osim toga Nemačka je u obavezi vratiti Grcima prinudni kredit iz 1942 godine.
Između Atine i Berlina trenutno se vodi žestoki verbalni rat.Grčki ministar pravde Nikos Paraskevopoulos je zapretio-uz dozvolu- plendibom nemačke imovine u Grčkoj,u slučaju da ne dođe do dogovora sa Nemačkom u vezi isplate >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << ratne odštete iz drugog svetskog rata kao i prinudnog kredita od strane nacista iz 1942 godine.
„Nameravam da dozvolim plenidbu,ali zadnju reč će imati Cipras“-izjavio je Nikos Paraskevopoulos na grčkoj TV.
Grci potražuju odštetu zbog masakra u centralnom grčkom Distomo.1944 godine je ubijeno 218 ljudi.Vrhovni grčki sud Areopag je još godine 2000 doneo presudu nakon žalbe preživelih i njihovih porodica da se nemačka imovina u Grčkoj može zapleniti u svrhu naplate odštete.Okružni sud u pokrajinskom gradu Livadea je doneo presudu da se porodicama ubijenih isplati 28 miliona evra.
Osim toga,Grčkoj je važno da Nemačka vrati prinudni kredit od 476 miliona rajh maraka koje je nacističko rukovodstvo 1942 godine uzelo iz grčke centralne banke.Povraćaj i isplata prinudnog kredita dogovorena je još davno i potpisan je sporazum.
Ali,Nemci nisu nikada želeli da vrate oteti novac Grcima.Radna grupa Grčke je napravila studije i izračunala  da se radi o sumi od 162 milijarde evra,uključujući i kamate od 1942 godine.
Sanja Kiš
The post Grčka insistira na reparaciji ili će pleniti nemačku imovinu u Grčkoj appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.