Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki poljoprivrednici okončali blokadu granice

ATINA - Grčki poljoprivrednici, koji su protestovali zbog niskih cena proizvoda, okončali su danas dvonedeljnu blokadu graničnog prelaza sa Bugarskom, jer su ispunjeni njihovi zahtevi.

Grčka je nekoliko dana trpela saobraćajni haos, jer je hiljade ljutitih poljoprivrednika blokiralo puteve širom zemlje, međutim, većina je odustala tokom ove nedelje, jer je vlada obećala da će sa 500 miliona evra subvencionisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvode kao što su maslinovo ulje i žito.

Obećanje ministra

Neki poljoprivrednici su i posle toga nastavili blokadu graničnog prelaza Promakonas u severnoj Grčkoj, strahujući da vlada neće održati obećanje.

"Oko 600 traktora sada napušta Promakonas, granica sa Bugarskom je otvorena. Ministar nam je rekao da će rešiti sva preostala pitanja, te ćemo dobiti pomoć kao i ostali poljoprivrednici", rekao je predstavnik sindikata poljoprivrednika.

Veći deo grčkog poljoprivrednog sektora, koji čini oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda, čine mali poljoprivrednici, koji se oslanjaju na vladine subvencije da bi preživeli.

Traži odobrenje da odreši kesu

Grčki ministar poljoprivrede Sotiris Hacigakis razgovarao je ove nedelje o predloženom paketu pomoći sa komesarom EU Merien Fišer Bel, tražeći odobrenje pre nego što odreši kesu.

Ti protesti su izvršili pritisak na konzervativnu vlada, koja je u decembru bila ozbiljno uzdrmana najgorim neredima u zemlji poslednjih decenija, izazvanih ubistvom tinejdžera, kao i velikim ekonomskim padom, zbog svetske finansijske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okončana blokada u Grčkoj

Izvor: B92, 07.Feb.2009

Atina -- Grčki poljoprivrednici okončali su dvonedeljnu blokadu graničnih prelaza prema Bugarskoj pošto su ispunjeni njihovi zahtevi za većim subvencijama... Grčka je u proteklih desetak dana doživela saobraćajni haos zbog toga što su na hiljade farmera nezadovoljnih agrarnom politikom vlade...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.