Okončana blokada grčke granice

Izvor: RTS, 07.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana blokada grčke granice

Grčki poljoprivrednici, koji su protestovali zbog niskih cena proizvoda, okončali dvonedeljnu blokadu graničnog prelaza sa Bugarskom, jer su njihovi zahtevi ispunjeni.

Grčka je nekoliko dana trpela saobraćajni haos, jer je hiljade poljoprivrednika blokiralo puteve širom zemlje. Razlog blokade je protest zbog niskih cena proizvoda. Većina je odustala tokom ove nedelje, jer je vlada obećala da će sa 500 miliona evra subvencionisati proizvode kao što su maslinovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ulje i žito.

Neki poljoprivrednici su i posle toga nastavili blokadu graničnog prelaza Promakonas u severnoj Grčkoj, strahujući da vlada neće održati obećanje.

"Oko 600 traktora napušta Promakonas, a granica sa Bugarskom je otvorena. Ministar je rekao da će rešiti sva preostala pitanja i očekujemo pomoć kao i ostali poljoprivrednici", rekao je predstavnik sindikata poljoprivrednika.

Veći deo grčkog poljoprivrednog sektora, koji čini oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda, čine mali poljoprivrednici, koji se oslanjaju na vladine subvencije da bi preživeli.

Grčki ministar poljoprivrede, Sotiris Hacigakis, razgovarao je o predloženom paketu pomoći sa komesarom EU, Merien Fišer Bel, tražeći odobrenje za pomoć poljoprivrednicima.

Protesti su izvršili pritisak na konzervativnu vlada, koja je u decembru bila ozbiljno uzdrmana najoštrijim neredima u zemlji poslednjih decenija, izazvanih ubistvom tinejdžera i velikim ekonomskim padom, zbog svetske finansijske krize.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.