Grčka: Prelazna vlada dala zakletvu

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Prelazna vlada dala zakletvu

Atina -- Grčka dobila prelaznu vladu u kojoj je 16 ministara, uglavnom visokih funkcionera i univerzitetskih profesora, čiji je zadatak da pripreme nove izbore 17. juna.

Ti izbori raspisani su u sredu nakon što su propali svi pokušaji da se na osnovu rezultata izbora od 6. maja, formira nova vlada.

Predsednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos (67), koji je imenovan za tehničkog premijera, u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zajedno s ministrima u novoj vladi položio zakletvu, uoči konstitutivne sednice novog grčkog parlamenta.

Članovi kabineta su položili zaketvu pred atinskim i svegrčkim arhiepiskopom Jeronimusom.

Prelazna vlada sastavljena je od univerzitetskih profesora, jednog generala u penziji, jednog diplomate. Za ministra finansija imenovan je Jorgos Zanijas, bivši šef državnog ekonomskog saveta i jedan od ključnih pregovarača o planu vraćanja grčkog duga.

Na mesto šefa diplomatije postavljen je 83-godišnji Petros Molivijatis, koji je tu funkciju već obavljao 2004-2006. Bivši šef generalštaba grčke vojske Frangos Frangulis imenovan je za novog ministra odbrane. Na čelu ministarstva unutrašnjih poslova biće Antonios Manitakis.

Predsednik Grčke Karolos Papuljas u sredu je poverio mandat za sastav prelazne "tehnokratske vlade" Panajotisu Pikramenosu (67), predsedniku Državnog saveta i predsedniku Vrhovnog upravnog suda.

Pikramenos je izjavio da je svestan velike odgovornosti koju preuzima na sebe, iako će biti "isključivo tehnički premijer", i da se nada da će se pokazati vrednim zadobijenog poverenja.

Prevremeni izbori 6. maja su završeni bez pobede koja bi omogućila formiranje samostalne vlade bilo koje stranke, a potom nije uspelo ni

sastavljanje koalicione vlade.

Na majskim izborima ojačala je podrška strankama koje se zalažu da Grčka otkaže obaveze prema međunarodnim kreditorima, a pre svega da se odbace stroge mere budžetske štednje.

Grčka već petu godinu prolazi kroz tešku finansijsku i socijalnu krizu, a nezaposlenost je porasla na 21 odsto.

Pregovori o formiranju koalicione vlade su propali u utorak, devet dana pošto su glasači uskratili poverenje dvema ranije dominantnim strankama i podržali druge, manje, koje su protiv mera štednje.

Aleksis Cipras, šef Koalicije radikalne levice (SIRIZA) koja je osvojila iznenađujuće drugo mesto na izborima 6. maja, rekao je da je zatražio da "tehnička vlada ne sprovedi mere koje bi obuhvatale dalje smanjenja plata, penzija i javne potrošnje, koje bi ugrozile prava iz radnih odnosa ili omogućile privatizaciju".

On je zatražio i zamrzavanje prodaje državne imovine.

Cipras je favorit za junske izbore. Nedavne ankete ukazuju da će verovatno pobediti, ali ne i sa dovoljno glasova da samostalno formira

vladu, što znači da će ponovo biti neophodni pregovori o koaliciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.