Grčka KRUPNIM KORACIMA izlazi iz krize: EU odobrila raniju otplatu duga MMF-u

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka KRUPNIM KORACIMA izlazi iz krize: EU odobrila raniju otplatu duga MMF-u

Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), spasilački fond Evrozone, prihvatio je da Grčkoj omogući raniju otplatu dela duga prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Ovakvim potezom, koji se tiče kredita u vrednosti od oko 2,7 milijardi evra, Atini se omogućava da smanji troškove servisiranja duga, jer zajmovi MMF-a nose veće kamate nego što bi Grčka sada platila na tržištu.

Odluka je usledila nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zahteva koji je grčka vlada uputila ESM-u u septembru u vezi sa otplatom dela kredita MMF-u u ukupnoj vrednosti od oko devet milijardi evra.

- Ranija delimična otplata duga Grčke prema MMF-u biće od koristi i Grčkoj i ESM-u - rekao je šef spasilačkog fonda Klaus Regling.

Zvanična Atina, kojoj je bio uskraćen pristup tržištu duga tokom grčke dužničke krize od 2010. do 2015. godine, u velikoj meri se zadužila kod MMF-a i vlada zemalja članica evrozone.

Ribar je kopao po smeću i pronašao jedno od NAJVEĆIH BLAGA NA SVETU, ali tu tek počinje misterija (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.