Izvor: Glas javnosti, 24.Feb.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci ustali protiv mera štednje, Atina blokirana

ATINA - Grčki sindikati danas su pokrenuli opšti štrajk protiv mera štednje koje je zavela vlada da bi prezaduženu zemlju izvukla iz najveće posleratne finansijske krize. U prvom generalnom štrajku od kako je vlada levog centra izabrana u oktobru, svi letovi sa grčkih aerodroma su otkazani, a saobraćaj vozova i brodova je obustavljen.

Milioni stanovnika Atine su bez javnog saobraćaja. Škole i javni uredi su zatvoreni, dok će u državnim bolnicama raditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << samo hitne službe. Novinari su takođe u 24-časovnom štrajku. Dva odvojena protestna skupa treba da se održe u centru Atine. Dve najveće sindikalne organizacije zemlje, GSEE privatnog sektora i ADEDY javnog, žestoko se protive stezanju kaiša objavljenom tokom proteklih sedmica u cilju smanjenja budžetskog deficita sa rekordnih 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda na 8,7 procenata ove godine.

Grčke nevolje su uzdrmale poverenje u evro kao zajedničku valutu. Vlada socijalista je zamrzla plate i nova zapošljavanja u javnom sektoru, smanjila bonuse, povećala poreze i podigla starosnu granicu za odlazak u penziju.

- Grčki narod zna da su finansije zemlje u očajnom stanju. Ali, mere vlade nisu poštene. Zahtevamo da se teret srazmerno raspodeli tako da zaposleni i penzioneri ne plate cenu krize koju nisu stvorili - rekao je šef GSEE Janis Panagopulos.

Vlada je, međutim, suočena sa zahtevom EU da do 16. marta pokaže znake fiskalnog oporavka i pod pritiskom je da zavede nove mere.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.